Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kehotti Venäjää ottamaan rakentavan roolin Ukrainan kriisissä ja pysymään Etyjin sitoumuksissaan. Kanerva tapasi torstaina 4. syyskuuta Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin ja liittoneuvoston puhemiehen Valentina Matvienkon.

Kanerva kävi heidän kanssaan avoimen ja suoran keskustelun Ukrainan tilanteesta ja korosti, että Venäjän tulisi ottaa vastuu osallisuudestaan konfliktin ratkaisussa ja ohjata esittämänsä tavoitteet konkreettisiksi toimenpiteiksi.

– Korostan, että sotilaallinen ratkaisu ei ole mahdollinen Ukrainan tilanteessa ja vain poliittinen ratkaisu voi olla kestävä. Keskustelujen venäläiset osapuolet viittasivat presidentti Putinin uuteen rauhansuunnitelmaan, mutta Venäjän pitää aidosti sitoutua ratkaisuun saada pysäytettyä aseiden ja sotilaiden virtaaminen Ukrainan rajojen yli. Venäjän täytyy myös kunnioittaa rajanaapureidensa itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta, kuten se on sitoutunut Etyjin jäsenenä tekemään, Kanerva sanoi.

– Nyt kun tilanne Itä-Ukrainassa on yhä pahentunut, tarvitaan enemmän kuin koskaan poliittista dialogia, jolla päästään todellisiin tuloksiin, Kanerva lisäsi.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeri Spencer Oliver osallistui Ilkka Kanervan lisäksi tapaamisiin Moskovassa. Tapaamisessaan ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa he keskustelivat myös 26. lokakuuta järjestettävien Ukrainan parlamenttivaalien tärkeydestä ja sopivat Venäjän kansanedustajien laajasta ja vahvasta osallistumisesta Etyjin vaalitarkkailuun tulevissa vaaleissa.

Muita keskeisiä keskustelunaiheita olivat humanitaariset vaikutukset Ukrainan kriisissä, niiden seuraukset koko Euroopan turvallisuuteen ja Etyjiin organisaationa. Lisäksi pyritään saamaan aikaan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen yhteydessä toimiva Ukraina-yhteistyöryhmä.

Puheenjohtaja Ilkka Kanerva antoi selvityksen myös Etyjin Helsinki +40 – projektiin liittyvistä korkean tason seminaareista, joissa pyritään arvioimaan Etyjin toimintaa ja löytämään ratkaisuja tarvittaviin uudistuksiin. Ensimmäinen seminaareista järjestetään 25.-26. lokakuuta Moskovassa.

Ilkka Kanerva tapasi Moskovan vierailunsa päätteeksi duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin perjantaina 5. syyskuuta. Kanerva korosti tapaamisessa, että tarvitaan merkittäviä toimenpiteitä kriisin rauhoittamiseen ja demilitarisointiin pysyvän diplomaattisen ratkaisun pohjalta. Keskusteluissa nousi esiin myös parlamentaarinen Ukraina-työryhmä, joka syntyi alun pitäen puhemies Naryshkinin aloitteesta Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa Bakussa kesäkuussa.

– Kaikissa tämän vierailun tapaamisissa täällä Moskovassa olen korostanut, että Venäjän ilmaisema sitoutuminen diplomatiaan ja rauhaan Ukrainassa edellyttää täyttä avoimuutta Venäjän vaikutuksista kriisiin sekä rakentavaa toimintaa ruohonjuuritasolla. Minulla on suuria odotuksia siitä, että parlamentaarinen Ukraina-ryhmä tulee täydentämään Etyjin toimintaa ja muita kansainvälisiä aloitteita kriisin ratkaisemisessa, Kanerva sanoi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.