bigstock-Law-Copyright-Sign-web

Eilen uutisoitiin, että Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen käsittely uhkasi jäädä eduskunnassa kesken. Asiantuntijoiden kuuleminen meinattiin lopettaa ennenaikaisesti. Oli myös vaara, ettei valiokunta olisi tehnyt aloitteesta mietintöä vaan käytännössä haudannut sen käsittelyn kokonaan. Kansalaisaloiteaktiivi Joonas Pekkanen otti yhteyttä valiokunnan edustajiin ja kirjoitti asiasta sosiaaliseen mediaan. Piraattipuolueen sivistysvaliokunnalle lähettämässä lausunnossa vaadittiin niin ikään lausunnon tasapuolisempaa käsittelyä.

Valiokunta päätti jatkaa asiantuntijakuulemista. Kirjallinen lausunto pyydetään Kilpailu- ja kuluttajavirastolta, jonka tuoreessa selvityksessä arvosteltiin tekijänoikeusjärjestöjen nykyistä asemaa, sekä tekijänoikeuksien ja ihmisoikeussopimusten suhteesta väitöskirjan tehneeltä Olli Vilangalta. Aloite myös päätyy koko eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Piraattipuolueen lausunnossa muistutettiin sivistysvaliokunnan mahdollisuudesta tehdä eduskunnalle ponsiesitys, jossa hallitukselta edellytettäisiin tekijänoikeussääntelyn selkeyttämistä ja kohtuullistamista. Mikäli valiokunta olisi keskeyttänyt asiantuntijakuulemisen ennen aikojaan, tai mikäli se esittää aloitteen täyttä hylkäämistä ilman minkäänlaista ponsiesitystä, on tämä jälleen yksi osoitus tietyn alan lobbareiden suhteettomasta vaikutusvallasta ja haluttomuudesta käydä todellista vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa, lausunnossa todetaan.

– Tällä hetkellä todennäköisintä on, että aloite hylätään eduskunnassa kokonaisuudessaan. Tärkeätä kuitenkin on, että kansalaiset saavat tietää ketkä kansanedustajat ovat valmiita saamaan järkeä tekijänoikeuslakiin ja ketkä eivät, sanoo Piraattinuorten puheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Piraattipuolueen lausunto on luettavissa täältä ja sivistysvaliokunnan päätös luettavissa tuoreen kokouksen pöytäkirjasta täältä 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.