KOTIMAAN-BANNERI7-719

Kaakkois-Suomen rajavartiostossa on valmistunut esitutkinta törkeästä kätkemisrikoksesta, jossa kahden venäläisen miehen epäillään yrittäneen viedä Ruotsista Suomen kautta Venäjälle arvokkaan, varastetun BMW-merkkisen auton.

Tapahtuma paljastui Vaalimaan rajanylityspaikalla 23.7.2014, kun kaksi venäläistä miestä oli viemässä maasta Venäjän rekisterikilvillä varustettua BMW X6 autoa. Toinen miehistä kuljetti varastettua BMW:tä ja toinen autoa, jota oli juuri käytetty autonhakuun. He olivat pari tuntia aikaisemmin saapuneet maahan Vaalimaan kautta. Ennakkoon saadun vihjeen perusteella Kaakkois-Suomen rajavartioston rajatarkastajat ryhtyivät selvittämään auton alkuperää maasta poistumisen yhteydessä. Kiinniottohetkellä autossa oli venäläinen rekisteriote ja kilvet. Lisäksi miesten hallusta löydettiin varastetut ja väärennetyt saksalaiset rekisteriotteet, jotka vastasivat kiinniotetun BMW:n tietoja. Rajavartiolaitoksen ajoneuvotutkijat selvittivät auton tunnistetietoja ja pian paljastui, että niitä oli muutettu. Auto osoittautui olevan ruotsalaista alkuperää ja se oli ilmoitettu varastetuksi marraskuun lopulla 2013 Nyköpingistä. Vakuutusyhtiön alkuperäiselle omistajalle maksama auton korvaushinta oli ollut noin 85 000 euroa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston suorittamassa esitutkinnassa on selvinnyt, että miehet olivat matkustaneet yhdessä kesäkuun lopulla Venäjältä Viron kautta Ruotsiin, josta BMW oli saatu käyttöön. Tämän jälkeen BMW ajettiin Tornion kautta Suomeen, mutta sitä ei kuitenkaan viety rajasta yli Venäjälle vaan jätettiin Haminan seudulle odottamaan. Heinäkuun lopussa mieskaksikko saapui jälleen Suomeen hakemaan autoa, tarkoituksenaan viedä se Venäjälle. Vienti jäi kuitenkin yritykseksi ja miehet jäivät kiinni rajalla. Esitutkinnassa miehet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. He ovat olleet vangittuina esitutkinnan ajan ja rikosasia siirretään syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastolle.

Kuluvan vuoden aikana Kaakkois-Suomen rajavartiosto on paljastanut valvomillaan rajanylityspaikoilla 18 tapausta, joissa on epäilty kuljetettavan varastettua autoa rajan yli.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi