Linda-Ahlblad-press

Helsinkiläisen Käännöstoimisto Isiksen toimitusjohtaja Linda Ahlblad Kuvaaja: Anton Sucksdorff

Helsinkiläisen Käännöstoimisto Isiksen toimitusjohtaja Linda Ahlblad vetoaa kotimaisiin tiedotusvälineisiin, jotta nämä käyttäisivät Islamic State -jihadistiryhmästä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suosittamaa nimeä IS-järjestö vanhentuneen ISIS-lyhenteen sijaan.

Ahlbladin mukaan ISIS-lyhenteen käyttö terroristiyhteydessä on aiheuttanut kiusallisia sekaannuksia, sillä hänen Isis-toimistollaan on myös ulkomaisia asiakkaita. Hänellä tai hänen toimistollaan ei ole mitään tekemistä jihadistiryhmän kanssa. ”Asiakkailta on tullut kyselyjä, aionko vaihtaa yritykseni nimen. En aio, vaan toivon että maamme suomenkielinen media alkaisi käyttää jihadistiryhmästä suosituksen mukaista nimeä IS-järjestö”, Ahlblad sanoo. ”Muun muassa Agence France-Presse, BBC, Hufvudstadsbladet ja Wall Street Journal käyttävät ryhmän nykyistä lyhennettä IS. Vanhentunutta ISIS-versiota käyttävät kuitenkin edelleen ainakin Helsingin Sanomat, Suomen Tietotoimisto ja Yleisradio.”

Se, että länsimaiset tiedotusvälineet ovat käyttäneet ISIS-lyhennettä terroristeista, on aiheuttanut samannimisille yrityksille ja järjestöille sekaannuksia ja mainehaittoja myös maailmalla. Esimerkiksi ydinaseriisuntaa ajava Institute for Science and International Security on vedonnut muihin järjestöihin ja mediaan, että jihadistiryhmästä käytettäisiin nimeä Islamic State tai sen lyhennettä IS1. Nimiongelmasta on kirjoittanut muun muassa brittiläinen Independent-lehti2.

Linda Ahlblad on työskennellyt perustamansa Käännöstoimisto Isiksen toimitusjohtajana vuodesta 2008. Hän johtaa noin 30 kääntäjän verkostoa, joka tekee käännöksiä kaikille eurooppalaisille kielille ja venäjäksi.

Lähteet:
1 http://isis-online.org/isis-reports/detail/needless-collateral-damage/
2 http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-the-organisations-with-the-same-name-facing-an-image-problem-
9712307.html

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.