Ville Niinistö

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.)

”Kansallispuisto koetaan yhä useammin tärkeäksi osaksi seudun identiteettiä – siitä ollaan ylpeitä, sitä esitellään vieraille, se nostaa itsetuntoa”, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi Etelä-Konneveden uuden kansallispuiston avajaisissa, joita juhlittiin lauantaina 13.9. Konnevedellä ja Rautalammilla. 

Ministeri Niinistö avasi Suomen 38. kansallispuiston Rautalammilla vietettävien Pestuumarkkinoiden yhteydessä. Hänen mukaansa oli suuri ja myönteinen yllätys, että ympäristöministeriöön tuli 19 kansallispuistoaloitetta vuonna 2012. Uutta ja ilahduttavaa aiempiin vuosiin verrattuna oli se, että aloitteiden tekijöiden joukossa oli kuntia ja maakuntien liittoja luonnonsuojelu- ja ympäristöjärjestöjen ohella. 

”Tämä kertoo, miten suhtautuminen kansallispuistoihin on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Nykyisin yhä useampi maaseutukunta näkee kansallispuiston vetovoimatekijänä, joka tukee aluetaloutta ja edistää työllisyyttä.” 

Ministeri Niinistö muisteli, että kansallispuistoehdokkaiden esittelytilaisuudessa eri puolilta Suomea tulleista ihmisistä huokui intohimo ja innostus oman kandidaattinsa puolesta puhumiseen. 

”Paikallinen tahtotila kansallispuiston saamiseksi puiston edellyttämin suojeluehdoin oli kaikkein vahvin Rautalammin ja Konneveden kunnissa.” 

Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajamailla, Konneveden ja Rautalammin kuntien alueilla. Kansallispuiston sydämen muodostavat Rautalammin reitin keskusjärven Konneveden monimuotoinen ranta-, saaristo- ja metsäluonto sekä kalliomuodostumat ja reittivesistömaisema. Kansallispuiston lajisto on erittäin monipuolista, ja siellä tavataan suuri joukko silmälläpidettäviä ja uhanalaisia lajeja. 

”Hiljaisuuden temppeli, kirkkaiden vesien paratiisi on nyt nostettu Suomen luonnon aateliin”, Niinistö totesi. 
Kansallispuiston hoidosta vastaa Metsähallituksen luontopalvelut, joka alkaa kehittää uutta kansallispuistoa yhdessä alueen kuntien, maakuntien liittojen, matkailuyrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa. 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.