98cdbddb9572b5d9bd0781d4daf0d505

Piraattipuolue katsoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin hätiköivän pienoiskopterien lennättämistä koskevien ilmailumääräysten uusimisessa. Vuoden vaihteessa voimaantulevaksi kaavailtu lakimuutos antaa mahdollisuuden vaatia kaupalliselta toimijalta lupakirjaa, mikä uhkaa hidastaa uutta palveluteollisuuden alaa; ilmakuvausta. Muita rajoituksia lennättämiseen on kaavailtu jo 13. marraskuuta.

Ilmakuvaukselle löytyy useita käyttökohteita kaikkialla maassa ja toistaiseksi yritystoimintaan on päässyt mukaan kohtuullisen pienellä rahallisella panostuksella. Uudet lupavaatimukset rajaavat toimintaa sekä nostavat kustannustasoa, mikä hidastaa alan työllistävää vaikutusta. Piraattipuolue muistuttaa myös siitä, että huomattavasti nykyisiä malleja painavammat polttomoottoriset kopterit ovat olleet lupavapaita jo vuosikymmenien ajan, eikä niihin liittyviä vakavia onnettomuuksia ole Suomessa raportoitu.

”Luonnollisesti puolustusvoimien alueella, lentokentän tai vankilan läheisyydessä kopteria ei saa lennättää, sekä on tärkeää, että yleisötapahtumien kuvaamiseen hoitaa kokenut lennättäjä. Käsittääkseni tentti nykyisestä Trafin ohjeistuksesta yhdessä lyhyen lentotaitokokeen kanssa olisi riittävä menettely luvan ansaitsemiseksi” arvioi puolueen puheenjohtaja, Tapani Karvinen.

Piraattipuolue on lähestynyt alan yrityksiä ja harrastajia kerätäkseen heidän näkökulmansa Liikenne- ja viestintäministeriön esityksestä luvanvaraistaa lennättäminen. Tässä vaiheessa Piraattipuolue suosittelee, että LVM siirtäisi lainsäädäntöhankkeen seuraavalle hallituskaudelle ja että Trafi jatkaisi ilmailumääräysten valmistelua ensi kesään saakka, jotta ymmärrys vasta kehittyvästä liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä turvallisuusseikoista voi tarkentua. Samalla liiketoiminnan leviäminen saisi arvokasta lisäaikaa.

Piraattipuolue myös muistuttaa Trafia demokratian joukkoistamispalveluista, kuten otakantaa.fi -palvelusta, joiden avulla voidaan pyytää kansalaisten ja yhteisöjen lausuntoja sääntelyhankkeisiin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.