Kansalaisjärjestö Finnwatch julkisti tänään raporttinsa, joka liittyi suomalaisten yritysten palmuöljyn hankintaan. Paulig-konserni vastasi järjestön kysymyksiin viime kevään aikana, sillä palmuöljyä käytetään tortillojen ja tortillachipsien valmistuksessa Poco Loco- ja Santa Maria -merkkisissä tuotteissa. Vuosittain hankimme muutamia tuhansia tonneja palmuöljyä.

Finnwatch toi raportissa esille epäkohtia liittyen Poco Locon käyttämään palmuöljytoimittajaan, jonka tiloilla he olivat käyneet. Suhtaudumme näihin raportissa esitettyihin havaintoihin vakavasti ja haluamme kehittää toimintaa yhdessä toimittajien kanssa. Seuraavaksi käymme esille tuodut asiat läpi raportissa arvostellun raaka-ainetoimittajan kanssa ja sovimme korjaavista toimenpiteistä. Santa Maria ei käytä tämän raaka-ainetoimittajan palmuöljyä.

Santa Maria on ollut RSPO:n (Roundtable on Sustainable palm Oil) jäsen vuodesta 2004 ja vuodesta 2009 tuotteissa on käytetty ainoastaan sertifioitua palmuöljyä. RSPO-jäsenyys siirtyi Paulig Oy:n, eli konsernin emoyhtiön nimiin marraskuussa 2013 ja jäsenyys koskee myös Poco Locoa. RSPO on maailman johtava palmuöljyn sertifiointijärjestelmä, joka perustettiin WWF:n, yritysten ja tuottajajärjestöjen yhteistyön pohjalta vuonna 2004.

Poco Loco -merkkiset tuotteet valmistetaan Belgiassa ja niitä myydään lähinnä Keski-Euroopassa ja pienessä mittakaavassa myös Pohjoismaissa. Poco Loco on tänä vuonna johdonmukaisesti lisännyt sertifioidun palmuöljyn käyttöä ja tämä suunta pitää myös tulevina vuosina.

Mikä on palmuöljyn tulevaisuus Paulig-konsernissa?

Konsernin tuotteissa palmuöljyn käyttö vähenee tulevaisuudessa. Kun puhutaan ruuasta ja sen sisältämästä rasvasta, Paulig-konsernissa ovat vastuullisuuskysymysten ohella nousseet keskusteluun myös muut näkökulmat. Pyrimme löytämään ratkaisuja, jotka tekevät tuotteistamme mahdollisimman herkullisia ja terveellisiä – laadusta tai vastuullisuusnäkökulmista tinkimättä.

Siksi Santa Maria on jo korvannut Ruotsissa valmistettavissa tuotteissaan palmuöljyn kokonaan auringonkukkaöljy- ja rypsiöljy-yhdistelmällä. Tämä on tehty ensisijaisesti terveysnäkökulmaa ajatellen, sillä kuluttajat toivovat tuotteita, joissa on vähemmän kovia, tyydyttyneitä rasvoja. Palmuöljyä käytetään enää vain joissain Isossa-Britanniassa valmistettavissa Santa Maria-tuotteissa. Tavoitteena on, että vuoden 2015 alkupuolella palmuöljy on vaihdettu kokonaan auringonkukka- tai rypsiöljyksi koko Santa Maria -tuotevalikoimassa. Samasta syystä myös Poco Loco on viime vuosina enenevässä määrin siirtynyt käyttämään palmuöljyn sijaan rypsi- ja auringonkukkaöljy -yhdistelmää.  Nyt jo yli puolet Poco Loco -tuotteista valmistetaan rypsi- ja auringonkukkaöljyä käyttäen. Tämä kehitys jatkunee seuraavien vuosien aikana.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.