10534191_771853372871488_826703673865194601_o

Famo ja Pakki ovat kumpikin rodultaan belgianpaimenkoira malinoiseja. Pakki (kuvassa vasemmalla) eli koko nimeltään Aktivistin Ammus on syntynyt vuonna 2012, ja Famo eli Ruutipussin Flaami vuonna 2008. Kuvaoikeudet: Poliisi

Orimattilassa katosi heinäkuussa marjametsään 70-vuotias nainen, jota etsimään hälytettiin illalla kolme poliisikoiranohjaajaa koirineen. Ensimmäisenä paikalle saapui Famo, joka lähti seuraamaan lähimaastosta löytynyttä hajujälkeä. Jälki kulki paikoin niin huonokulkuisessa maastossa, että sekä koiranohjaajalla että tilannetta johtaneella poliisilla alkoi usko naisen löytymiseen horjua.

Kolmen kilometrin jäljestyksen jälkeen koira ja ohjaaja löysivät kadonneen naisen lopen uupuneena ja liikuntakyvyttömänä. Hän makasi niin tiheän kasvillisuuden keskellä, ettei häntä pystynyt havaitsemaan kuin alle metrin etäisyydeltä. Koiranohjaaja tarjosi naiselle juotavaa, ja paikalle ehtineet poliisit kantoivat hänet kantopeitteellä lähimmän tien varteen, josta matka jatkui sairaalaan. Ilman osaavaa poliisikoiraa naista tuskin olisi löydetty maastosta ajoissa.

Hämeenlinnan Hauholla poistui muutamaa päivää myöhemmin kotoaan muistisairas 85-vuotias mies. Kun miestä ei alkanut iltaan mennessä kuulua takaisin, omaiset ottivat yhteyttä poliisiin. Etsinnät aloitettiin heti, ja aamusta niitä jatkettiin useamman poliisikoiran, vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan ja Rajavartiolaitoksen avulla. Poliisikoira löysi maastosta miehen matkapuhelimen, mutta muuta havaintoa hänestä ei saatu.

Etsinnät päätettiin jo keskeyttää tuloksettomina, mutta yövuoroon tullut koirapartio halusi vielä jatkaa yritystä. Pimeydessä edettiin otsalamppujen turvin. Puolilta öin poliisikoira Pakki kiinnostui eräästä viljapellosta, jolla kasvoi pitkä vilja eikä ihmisen kävelyn aiheuttamaa lakoamista näkynyt lainkaan. Pakki halusi pellolle välttämättä. Pian viljan seasta kantautuikin hiljaista ääntä.

Koiraa seurattuaan partio löysi etsityn miehen makaamasta pellolla enää nipin napin tajuissaan. Mies kärsi kylmästä ja nestehukasta eikä kyennyt liikkumaan omin voimin. Partio hälytti apua, antoi miehelle nestettä ja kääri hänet avaruushuopaan. Ambulanssissa miehen ruumiinlämmöksi mitattiin 35 astetta. Ilman nuoren Pakin sinnikkyyttä tälläkin tarinalla voisi olla toisenlainen loppu.

Suomen poliisikoirayhdistys myönsi Famolle ja Pakille – ja kai vähän niiden ohjaajillekin – kunniaviirit palkintona ihmishengen pelastamisesta. Tunnustus on poliisikoirienkin maailmassa harvinaista herkkua.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.