KOTIMAAN-BANNERI7-719

Liitto tarjoaa neuvontaa kaikille työntekijöille, joita on pyydetty alentamaan palkkaansa. Voittoa tuottava yksityinen hoiva-alan yritys Med Group Oy painostaa työntekijöitä palkka-alennuksiin ilman yhteistoimintaneuvotteluja.

Ilta-Sanomat uutisoi alkuviikosta, että yritys on yrittänyt suostutella työntekijöitä vapaaehtoisesti alentamaan palkkojaan. JHL korostaa, ettei työnantajalla ole laillisia perusteita toteuttaa palkanalennuksia esillä olleiden tietojen valossa.

JHL otti yhteyttä Med Group Oy:n varatoimitusjohtajaan pikimmiten, kun liitossa viime viikolla kuultiin palkkojen alentamisehdotuksista. Heidän tulisi siis ymmärtää, ettei menettely ole lainmukainen. Käytännössä työnantaja yrittää kiertää yt-velvoitteensa painostamalla työntekijöitä yksitellen. Yrityksen edustaja ottaa yhteyttä työntekijään ja suostuttelee häntä vapaaehtoiseen palkanleikkaukseen. Työyhteisön tukea ei ole mahdollista saada, koska henkilökohtaisten avustajien työtä tehdään yksin. Avustajilla ei ole ollut myöskään mahdollisuutta keskustella asiasta esimerkiksi oman ammattiliittonsa edustajan kanssa.

Työnantaja perustelee palkkaleikkauksia sillä, että Helsingin kaupunki on alentanut tarjoamansa palvelusetelin hinnan arvoa. Palvelusetelin arvon lasku ei kuitenkaan liiton mukaan voi olla peruste työntekijöiden palkanalennukseen. Työnantajalla on oltava laillinen irtisanomisperuste muuttaakseen työsopimuksia yksipuolisesti. Sellaista perustetta työnantaja ei kuitenkaan ole toistaiseksi osoittanut.

Näin toimiessaan Med Group on vältellyt yhteistoimintaneuvotteluita, joissa työnantajan on näytettävä toteen ne perusteet, joilla työsopimusta yritetään yksipuolisesti muuttaa.

–       Toivomme, ettei kukaan työntekijöistä suostu palkanlaskuun ennen yhteistoimintaneuvotteluja. Se ei ole työntekijöiden edun mukaista. Tarjoamme myös neuvontaa kaikille työntekijöille, joita on pyydetty alentamaan palkkaansa, korostaa JHL:n sopimustoimitsija Veikko Lehtonen.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi