jarjestolahtoiset_lahipalvelut_etukansi_1.tif-258x299

Voinko minä soittaa naapurin ovikelloa ja kysellä kuulumisia? Voinko tarjota apuani läheiselle?  Voinko minä pyytää ja saada apua?

Yli miljoona suomalaista asuu yksin. Monet heistä kokevat itsensä yksinäisiksi. Korkea ikä, sairaudet, päihde- ja mielenterveysongelmat tai pitkät välimatkat lisäävät syrjään jäämisen riskiä. Jos liikkuminen kotoa on mahdotonta tai hankalaa eikä kukaan poikkea kyläilemässä, päivät ovat pitkiä ja yksinäisyyden tunne kasvaa.

Kuntien ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuessa lähipalvelut loittonevat kansalaisilta. Palvelut keskittyvät suuriin keskuksiin ja julkinen liikenne vähenee.

Meillä jokaisella on mahdollisuus katsella ja kysellä, mitä naapurille tai läheiselle kuuluu. Voimme piipahtaa kylässä, hoitaa kauppa-asioita, lähteä kaveriksi teatteriin tai kumppaniksi kirkkoon.

Vapaaehtoistyötä voi tehdä lukuisin eri tavoin. Kaikille paikkakunnilla on järjestöjä tai seurakuntia, jotka koordinoivat vapaaehtoistoimintaa. Myös Sininauhaliiton liki 100 jäsenjärjestöä tarjoavat erilaisia vapaaehtoistehtäviä.

”Hyvä kannattaa laittaa kiertämään. Tänään pystyn itse auttamaan, mutta huomenna saatan jo itse tarvita muiden apua. Teimme Sininauhaliiton Lähipalveluhankkeen videon Onko lähelläsi kaikki hyvin, koska halusimme herätellä ihmisiä huomaamaan läheisten avun tarpeen ja rohkaista mukaan vapaaehtoistyöhön”, kertoo Sininauhaliiton järjestöpäällikkö Asta Juntunen.

Käytännön opas lähipalveluiden turvaamisesta

Yksi keino turvata palvelut on aiempaa laajempi yhteistyö eri toimijoiden kesken. Sininauhaliiton tuoreessa Järjestölähtöiset lähipalvelut. Toimintamalleja käytännön työhön -kirjassa kerrotaan käytännön yhteistyöstä muun muassa kunnan sosiaali- ja terveystoimen, seurakunnan diakoniatyön ja paikallisten järjestöjen kesken.

Oppaan toimintamallit ovat käytännössä testattuja ja toimivia. Kirjassa esitellään muun muassa lähiyhteisön aktivointia, yhteisöllistä kyläkahvilaa, päihde- ja mielenterveystyön lähipalveluita sekä etsivää vanhustyötä.

Opasta voi tilata Sininauhaliitosta ja se löytyy Sininauhaliiton sivuilta myös sähköisenä versiona.

Tutustu Sininauhaliiton Järjestölähtöiset lähipalvelut. Toimintamalleja käytännön työhön –kirjaan.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.