KOTIMAAN-BANNERI7-719

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Dream Friends Oy:n ravintolapäällikön luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä 20 päiväsakon sakkorangaistukseen ja työntekijän ulkomaalaisrikkomuksesta 10 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Oikeus katsoi, että työntekijä oli ollut oikeutettu jatkamaan työskentelyä Suomessa siihen saakka, kunnes hänen jatkolupahakemuksensa on lopullisesti ratkaistu. Uuden luvan jättäminen ei ole oikeuttanut työntekijää työskentelemään Suomessa. Asiassa saadun selvityksen perusteella ravintolapäällikkö on keskustellut työntekijän kanssa oleskeluluvasta vasta ennen kuin hän on itse joutunut käymään asian vuoksi poliisikuulustelussa. Näin ollen ravintolapäällikkö on tahallisesti laiminlyönyt varmistaa työntekijän työnteko-oikeuden tai sallinut hänen työskentelynsä yhtiössä tietoisena luvan puuttumisesta.

Työntekijän osalta oikeus katsoi muun muassa, että työntekijä oli jatkanut työskentelyä yhtiön palveluksessa vielä senkin jälkeen, kun poliisikuulusteluissa hänelle oli ilmoitettu työskentelyluvan puuttumisesta. Näin ollen työntekijä on jatkanut työntekoaan tietoisena siitä, ettei hänellä ole ollut oikeutta tehdä työtä Suomessa.

Työsuojelun lakimies Tanja Välke toteaa, että työnantajan tulee varmistaa ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeus. Työntekijällä on oikeus työskennellä siihen saakka, kun samaa ammattialaa koskeva jatkolupahakemus on ratkaistu. Jatkolupahakemukseen saadun kielteisen päätöksen jälkeen haetun uuden hakemuksen vireillä oloaikana ei työntekijällä ole työnteko-oikeutta vaan vasta sen jälkeen, kun asia on ratkaistu.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.