plastics-from-e-waste-from-national-geographic-photographer

Tiesitkö, että vanhan sähköhammasharjan voi palauttaa suureen osaan kauppoja ilman ostovelvoitetta? Tai että kaatopaikalle päätyy muun muassa kultaa ja muita arvokkaita metalleja? Heinäkuussa voimaan astuneen uuden asetuksen myötä sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätystä tehostetaan, ja kierrättäminen tehdään aiempaa helpommaksi.  SER-kierrätys auttaa kuluttajaa pääsemään ilmaiseksi eroon nurkissa pyörivästä elektroniikkaromusta. Oikein kierrättämällä arvokkaat luonnonvarat saadaan uusiokäyttöön, minkä ansiosta yksi louhos voidaan jättää avaamatta.

Heinäkuussa 2014 voimaan astuneella EU-direktiivillä pyritään tehostamaan sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätystä. Asetuksessa määritellyn tuottajavastuun mukaan laitevalmistajien on kyettävä järjestämään käytöstä poistuneille laitteille tarkoituksenmukainen kierrättäminen. Sähkö-ja elektroniikkalaitteiden tuottajien organisoimalla SER-kierrätyksellä on ympäri Suomea yli 400 valvottua kierrätyspaikkaa, jotka tekevät kierrätyksestä helpompaa sekä tuottajan että kuluttajan kannalta.

Uusilla säädöksillä halutaan helpottaa kuluttajien mahdollisuutta kierrättää: ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisen laitteen, kuten hiustenkuivaajan tai sähköhammasharjan, voi palauttaa suurimpaan osaan sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvistä liikkeistä ilman uuden laitteen ostovelvoitetta. Tätä suuremmat laitteet voi palauttaa mihin tahansa liikkeeseen uutta vastaavaa ostettaessa. Lähimmät vastaanottopaikat löytyvät keskitetysti osoitteesta www.kierratys.info .

Epävirallisissa kierrätyskanavissa piilee tietoturva- ja ympäristöriski

Elektroniikkalaitteiden kierrätystä varjostavat erilaiset harmaan alueen palvelut, jotka usein tarjoavat rahaa vastineeksi sähkö- ja elektroniikkaromusta. Tällä hetkellä yli puolet elektroniikkaromusta katoaa virallisten kanavien ohi päätyen mm. kehitysmaihin, joissa laitteista kerätään arvokkaat metallit ja loput osat hylätään saastuttamaan ympäristöä. Kierrättämällä epävirallisia kanavia pitkin kuluttaja ei voi myöskään varmistua siitä, mihin esimerkiksi matkapuhelimien ja tietokoneiden henkilökohtaiset tiedot joutuvat. Lukittavien data-SER-kierrätysastioiden sisältö kuljetetaan aina sinetöitynä asianmukaiseen käsittelyyn, joten kierrättää voi varmoin mielin.

Vain alle prosentti maametalleista kierrätetään – vanhat kännykät oikea kultakaivos

Arkisimmatkin elektroniikkalaitteet tarvitsevat runsaasti erilaisia maasta louhittavia metalleja: esimerkiksi LCD-näytöt, korvakuulokkeet ja led-valot toimivat maametallien ansiosta. Kierrättämällä huolimattomasti käyttökelpoista materiaalia heitetään hukkaan suuria määriä. Esimerkiksi vuonna 2011 tärkeistä maametalleista saatiin takaisin hyötykäyttöön vain alle prosentti. Kierrättämällä voitaisiin välttää esimerkiksi yhden uuden kaivoksen avaaminen.

”Heitteille jätettyjen elektroniikkalaitteiden kerääminen ja siivous tulee äärimmäisen kalliiksi. Kierrättämisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä vanhoista matkapuhelimista, tietokoneista ja tableteista on mahdollista ottaa jopa yli 99 prosenttia materiaaleista uudelleen käyttöön. Etenkin vanhat, hyödyttömiksi koetut kännykät ovat arvaamattoman arvokkaita: niissä on käytetty maa- ja jalometalleja, kuten tinaa, kultaa ja platinaa, jotka ovat tänä päivänä todella harvassa”, kertoo SER-kierrätyksen ja ERP Suomen Juha Rytkönen .

Elektroniikkaromun kierrättäminen näkyy välillisesti myös kuluttajan lompakossa. Maametallien louhiminen ja vähenevät määrät nostavat laitteiden käyttökustannuksia. Jos käytöstä poistuneet elektroniikkalaitteet päätyisivät virallisiin kierrätyskeräyksiin ja niiden materiaalit siten uusiokäyttöön, olisi uusia laitteita mahdollista myydä nykyistä edullisemmin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.