artic_3

Helsingin uutta raitiovaunua Articia esitellään parhaillaan käynnissä olevilla maailman suurimmilla kiskoliikennealan messuilla Berliinissä. InnoTrans-messujen jälkeen vaunu lähtee vielä Würtzburgin kaupunkiin koeajoihin ennen palaamistaan jälleen Helsingin liikenteeseen loppuvuodesta.

– Tämä on historiallinen tapahtuma: koskaan aiemmin raitiovaunukalustoa ei ole viety Suomesta Eurooppaan, vaan suunta on aina ollut toisinpäin, kertoo HKL:n kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä.

Messumatka ja koeajot Würtsburgissa ovat osa vaunuvalmistaja Transtechin hanketta saada vaunutyyppiä myytyä Helsingin lisäksi myös muihin raitiovaunukaupunkeihin. Transtech vuokrasi HKL:ltä toisen esisarjan vaunun tätä varten. Vaunu on ulkomaanmatkansa ajaksi teipattu vaaleaksi, sillä vihreä ja keltainen ovat leimallisesti Helsingin raitioliikenteen värejä.

Artic-vaunu on kehitetty HKL:n alkuperäisideasta yhteistyössä HKL:n ja Transtechin välillä erityisesti Helsingin olosuhteisiin: kestämään vaihtelevaprofiilista rataverkkoa ja säätilojen jyrkkiä vaihteluita. Kääntyvän telinsä vuoksi vaunun luvataan olevan tyyppivaunuja kestävämpi ja kulkuominaisuuksiltaan parempi.

HKL on koeajanut esisarjan kahta vaunua nyt vuoden verran, ja kokemukset ovat olleet myönteisiä, kertoo Ollipekka Heikkilä.

– Vaunu on ollut hyvin luotettava, ja toiminut moitteetta kaikissa sääolosuhteissa. Vaunun kunnossapidettävyys ja energiatehokkuus ovat osoittautuneet jopa odotettua paremmiksi.

Esimerkiksi ulkopaneelien tai ikkunoiden vaihtoajat ovat alittaneet tavoitteet. Vaunu käyttää myös sähköä huomattavasti vähemmän kuin muu kalusto ja on kulkuominaisuuksiltaan erinomainen eli vaunun tärinä ja melutaso ovat huomattavan pienet.

Ensimmäisen messupäivän kokemusten perusteella vaunu kiinnostaa erityisesti eurooppalaisia kiskoliikennekaupunkeja.

– Vaunuun on käynyt tutustumassa runsaasti keskieurooppalaisten ja pohjoismaisten raitiovaunukaupunkien edustajia. He odottavat mielenkiinnolla Würtzburgin koeajojen kokemuksia, kertoo Transtechin toimitusjohtaja Markku Blomberg.

Joka toinen vuosi Berliinissä järjestettävä InnoTrans on maailman suurin kiskoliikennealan tapahtuma, joka houkuttelee paikalle noin 130 000 messuvierasta eri maista. Näytteilleasettajia paikalla on yli 2500.

Kahden ensimmäisen Articin koeajot Helsingissä jatkuvat vielä ensi vuonna. Koeajojen jälkeen sarjavalmistettava kolmas vaunu saapuu Helsinkiin vuoden 2015 loppupuolella. Kaikkiaan HKL on ostanut 40 Artic-raitiovaunua.

www.uusiraitiovaunu.fi
www.facebook.com/uusiraitiovaunu
www.transtech.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi