scabies_on_hand

Norwegian scabies eli norjalaistyyppinen syyhy, karstasyyhy.

Etelä-Karjalan keskussairaalan osaston A9 potilaalla todettiin viime viikolla laaja-alainen karstainen syyhy, joka on tartuttava. Kyseessä on harvinainen Norwegian scabies eli norjalaistyyppinen syyhy, karstasyyhy. Keskussairaalassa on aloitettu epidemian selvittäminen ja altistuneisiin on otettu yhteyttä.

Etelä-Karjalan keskussairaalan osastolla A9 syyhylle 23.8.–17.9. altistuneille on lähetetty kirjeet, joissa on tietoa syyhyn aiheuttajasta, oirekuvasta ja hoidosta.

Karstasyyhyn taudinaiheuttaja on sama Sarcoptes scabiei – punkki kuin tavallisessakin syyhyssä. Jos terve ihminen saa syyhyn karstasyyhypotilaalta, hänen syyhynsä on tavallinen syyhy. Tavallisessa syyhyssä potilaassa on 5–10 punkkia. Henkilöllä, jolla on vaikea perussairaus ja puolustuskyky heikentynyt, punkkien määrä voi olla hyvin suuri. Punkkien suuri määrä aiheuttaa karstasyyhyn ja selittää myös karstasyyhyn tehokkaan tarttuvuuden.

Tavallista syyhyä esiintyy jatkuvasti Suomessa ja Etelä-Karjalassa, joten kaikki syyhytapaukset eivät liity tähän keskussairaalan epidemiaan. Tavallinen syyhy tarttuu vain läheisessä kontaktissa ja melko huonosti ihmisestä toiseen. Normaalisti syyhy ei tartu esim. kättelyn yhteydessä.

Syyhyä epäiltäessä tulee ottaa yhteys omalle terveysasemalle.

Syyhy sairautena

Syyhyn aiheuttaja on läpimitaltaan 0,4 mm pituinen syyhypunkki. Syyhypunkkinaaras kaivaa ihon pintaan 2–15 mm pitkän käytävän, johon se munii. Kehitys munasta sukukypsäksi syyhypunkiksi kestää noin kaksi viikkoa.

Syyhy tarttuu ihokontaktissa. Erityisesti sängyn lämmössä punkit ryömivät ihmisestä toiseen. Tartunta esimerkiksi vuodevaatteiden välityksellä on harvinainen. Lapset voivat tartuttaa toisiaan leikkiessään.

Punkkien määrän lisäännyttyä riittävästi ilmaantuvat oireet, jotka aiheutuvat punkeille ja niiden eritteille herkistymisestä. Syyhy tarttuu jo ennen oireiden ilmenemistä. Ensioireena on yleensä voimakas yöllinen kutina, joka alkaa 2–6 viikon kuluttua tartunnasta. Raapimisjälkiä esiintyy yleensä sormien välissä, ranteissa, rinnassa ja intiimialueilla. Ärtynyt iho liittyy usein tartuntaan. Syyhyä hoidetaan voiteilla ja tarvittaessa suun kautta otettavilla tableteilla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.