Näyttökuva-2011-01-29-kohteessa-17.31.58

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.)

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.) mielestä Euroopan neuvoston on syytä valvoa entistä tiiviimmin, miten järjestön jäsenmaat toteuttavat jäsenyyden ehtona olevia ihmisoikeus- ja muita velvoitteitaan.

–      Jäsenvelvoitteiden seurantaa eli monitorointiprosessia kehitetään oikealla maltillisella tavalla. On hyvä, että monitorointiin saadaan selkeät toimintaohjeet, jotta jäsenvelvoitteiden seuranta olisi mahdollisimman selkeää ja tasapuolista, Sasi totesi Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa torstai-iltana.

Monitoroinnissa ovat yleensä Euroopan neuvoston uudemmat jäsenvaltiot. Myös vanhempi jäsenmaa voi joutua uudelleen monitoroitavaksi, mikäli sen kehityksessä tapahtuu jotain EN-jäsenyyden kannalta huolestuttavaa. Yleiskokouksen monitorointikomitea on myös käynnistänyt uusien jäsenmaiden jo päättyneiden monitorointien jälkiseurantaa.

Monitorointikomitean jäsenenä toimiva Sasi pitää tasapuolisuuden vuoksi hyvänä, että myös sellaiset maat, jotka eivät ole monitoroinnissa, voivat joutua ihmisoikeusvelvoitteita koskevan tarkastuksen kohteiksi.

–      Jos Euroopassa havaitaan jokin systemaattinen ihmisoikeusongelma, joka on yhtäläinen useille maille, on hyvä, että nämä maat otetaan ryhmänä tarkasteluun ja niille annetaan selkeät korjausvelvoitteet. Oikeudenkäyntien viivästyminen voisi olla yksi tällainen kohde, Sasi arveli.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on ollut koolla Ranskan Strasbourgissa tällä viikolla 29.9.–3.10.2014.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.