Ujuni Ahmed Kuvalähde: Facebook

Ujuni Ahmed on ihmisoikeusasiantuntija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka käyttää sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. 

Kansalaisjärjestö Fenix Helsinki Ry:n toiminnanjohtajana toimiva Ahmed on sekä työssään että yhteiskunnallisena vaikuttajana puhunut erityisesti naisten sukuelinten silpomista, kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan.

Ihmisoikeudet eivät synny eivätkä säily tyhjiössä. Kaikkialla maailmassa ihmisoikeuksien vahvistaminen ja ihmisoikeusloukkausten tekeminen näkyväksi on vaatinut rohkeiden ja sitkeiden ihmisten työtä. Ujuni Ahmed on vuosien ajan käyttänyt sananvapauttaan puolustaakseen kaikille yhdenvertaisesti kuuluvia ihmisoikeuksia ja parantaakseen erityisesti niiden ihmisten asemaa, joiden suomalaisessa yhteiskunnassa on vaikeinta puolustaa oikeuksiaan. Sananvapauden käyttö näiden asioiden puolesta on asettanut myös hänet alttiiksi häirinnälle ja uhkailuille. Ujuni Ahmed on asettanut itsensä rohkeasti alttiiksi sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta, ja toiminut esikuvana myös muille ihmisille, joille sananvapauden käyttö merkitsee henkilökohtaista riskiä.

Suuri osa maailman räikeimmistä ihmisoikeusloukkauksista kohdistuu yhä tyttöihin ja naisiin. Maailman valtiot ovat sitoutuneet suojelemaan ihmisiä, jotka toimivat ihmisoikeuksien puolesta. Käytännössä niin ei tapahdu. Viime vuosina erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistuva häirintä, uhkaukset, väkivalta ja vankeustuomiot ovat lisääntyneet eri puolilla maailmaa. Ihmisoikeuksien puolustajia ei saa jättää yksin. Sananvapauden ja ihmisoikeuksien arvoihin sitoutuneiden ihmisten ja instituutioiden on kaikkialla maailmassa toimittava sen puolesta, että ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisuutta voi puolustaa joutumatta häirinnän, uhkailun tai vaientamisen kohteeksi. 

Sananvapauspalkintona Ujuni Ahmedille luovutettiin saamelaistaiteilija Marja Helanderin lahjoittama teos “Veden suojassa toinen maailma”. Palkinto jaettiin 12.2.2020 Suomen PENin vuosikokouksessa Lapinlahden Lähteellä.

Suomen Penin sananvapauspalkinnon ovat saaneet aiemmin: Johanna Vehkoo  (2019) Kai Ekholm (2018), Sunniva Drake (2017), Matti Suurpää (2016), Abdirahim Hussein (2015), Kimmo Oksanen (2014), Eva Neklyaeva (2013) ja Ville Ranta (2012).

Marja Helander lahjoitti teoksensa “Veden suojassa toinen maailma” sananvapauspalkinnoksi. 

Helander on laaja-alainen, pitkän linjan saamelainen valokuva- ja videotaiteilija, joka tekee myös kansainvälistä uraa lyhytelokuvaohjaajana. Helander ottaa teoksissaan usein kantaa vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen puolesta.

Marja Helander (s.1965) on käsitellyt teoksissaan muun muassa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä sekä ihmisen suhdetta ympäristöön. Viime vuosina Helanderin valokuvataide on keskittynyt pohjoisen maisemaan, jonka synkkiä puolia – muun muassa globaalin kaivosteollisuuden jättämiä syviä jälkiä alkuperäiskansan maahan – hän on tuonut ilmi ilman ihmisiä. Toisaalta Marja Helanderin videoteokset ovat leikkisiä ja tutkivat perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa.

Marja Helander on voittanut Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon 2018, ja vuonna 2019 hän oli yksi opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon saajista. Suomi-palkinnon perusteluissa nostetaan esille hänen lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut (2018), joka on saanut tunnustusta useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla sekä muun muassa Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva-palkinnon 2018. Vuonna 2019 Helander oli myös kiitellyn ja katsojaennätyksen tehneen Mäntän Kuvataideviikkojen kuraattori, jossa nostettiin esille monikulttuurisuuteen ja ympäristökysymyksiin liittyviä teemoja.

Suomen PEN ry:n vuosikokouksessa valittiin myös kolme uutta johtokunnan jäsentä.

Uudet johtokunnan jäsenet ovat:
kirjailija, journalisti, opettaja Sabine Forsblom,
juristi, tutkija, Oula-Antti Labba,
tutkija, tietokirjailija, suomentaja Joonas Maristo.

Toimikauttaan johtokunnassa jatkavat näytelmäkirjailija-elokuvakäsikirjoittaja Veera Tyhtilä (puheenjohtaja), filosofian tohtori ja historioitsija Oula Silvennoinen (varapuheenjohtaja), kirjailija, dokumenttielokuvaohjaaja ja toimittaja Elina Hirvonen, kirjailija-käsikirjoittaja Nina Honkanen, vapaa toimittaja, kriitikko ja tietokirjailija Heikki Jokinen ja runoilija, multimedia-artisti Daniel Malpica.

Johtokunnasta jäivät pois kirjallisuuden emeritusprofessori Clas Zilliacus, kauppatieteiden sekä median ja viestinnän maisteri, ent. Yle Saamen päällikkö Pirita Näkkäläjärvi ja valtiotieteiden tohtori Mojibur Doftori.

Fenix Helsinki ry:n kotisivu
Marja Helanderin kotisivu

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.