Kuvaoikeudet: Oikeutta Eläimille

Animalian saamien tietojen mukaan Hollannin maatalousministeri Carola Schouten vahvistaa myöhemmin tänään, että minkkien tarhaus loppuu kokonaan Hollannissa ensi vuoden alussa. Asiasta uutisoi belgialainen HLN-sanomalehti. Kaikkien tarhojen täytyy olla tyhjiä ensi maaliskuussa. Tarhaus lopetetaan, koska Hollannissa on löytynyt koronavirustartuntoja jo ainakin 40 minkkitilalla.

”Hollannin tapaus on osoitus siitä, miten nopeasti ja odottamattomasti turkisalan lopullinen romahdus voi tapahtua. Koronatilanne pahentaa turkistarhauksen alamäkeä niin meillä Suomessa kuin kansainvälisesti. Marinin hallituksen on nyt pikaisesti laadittava ohjelma turkistarhauksen alasajolle, jottei Suomessa jouduta samaan tilanteeseen kuin Hollannissa”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Hollannin terveysministeriö sekä maatalousministeriö ovat tiedottaneet pelkästään elokuun aikana 13 uudesta tilasta, jonka eläimissä on havaittu koronavirusta.

Hollannin ensimmäiset koronavirusta kantaneet minkit löydettiin huhtikuussa kahdelta tilalta, jonka jälkeen kaikki tarhat päätettiin tarkastaa. Maassa on koronavirustartuntojen takia tapettu jo noin 1,8 miljoonaa minkkiä. Vuonna 2018 Hollannissa kasvatettiin noin 4,5 miljoonaa minkkiä.

Suomessa ei ole tehty yhtään tarkastusta minkkitiloille

Animalia vaatii, että myös Suomessa minkkitilat tulee ensi tilassa tarkastaa.

”Tarhaolosuhteet edistävät mahdollisen viruksen leviämistä. Suomi ei voi olettaa turkistarhojen olevan viruksesta vapaita, kun tarhoille ei tietojemme mukaan ole tehty yhtäkään tarkastusta. Viranomaisten pitää pikaisesti ryhtyä toimiin suomalaisten minkkitilojen tarkastamiseksi”, Kivekäs sanoo.

Hollannissa turkistarhaus on kielletty eettisistä syistä. Kiellon siirtymäaika päättyy 31.12.2023. Koronatilanteesta johtuen Hollannin parlamentti äänesti jo kesäkuussa 2020 minkkitilojen aikaisemman sulkemisen puolesta.

Hollanti ei ole ainoa maa, missä koronavirusta on löydetty turkistarhoilta. Yhdysvaltain maatalousministeriö ilmoitti 17. elokuuta, että maan ensimmäiset koronavirustapaukset on todettu kahdella minkkitilalla Utahissa. Virustapauksia on raportoitu aiemmin myös Tanskan ja Espanjan turkistarhoilla. Tanskassa on todettu koronavirusta neljällä tarhalla ja Espanjassa yhdellä tarhalla.

HLN 28.8.2020: Nederlandse nertsenhouders moeten begin 2021 de deuren sluiten

(Dutch mink farms must close their doors at the beginning of 2021)

Hollannin hallituksen kaikki minkkitilojen koronavirustartuntoja koskevat tiedotteet.

Yhdysvaltojen tilanteesta:

USDA 17.8.2020: USDA Confirms SARS-CoV-2 in Mink in Utah

Tanskan eläinlääkintä- ja elintarvikeviraston tiedote neljännestä tilasta:

Fødevarestyrelsen 14.8.2020: Fjerde minkfarm smittet med COVID-19

(Fourth mink farm infected with COVID-19)

Espanjan tilanteesta:

ABC Aragon 16.7.2020:
Sanidad ordena exterminar una granja de 92.700 visones invadida por el Covid en Teruel

(Health orders the extermination of a farm of 92,700 minks invaded by Covid in Teruel)

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.