Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 8.3.2020 – 2.9.2020. Tilastosta voidaan huomata, että eniten positiivisia koronatapauksia ilmeni huhtikuun aikana. Tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta lähtien positiivisten testitulosten määrä on ollut jälleen lievässä kasvussa keskikesän tilanteeseen verrattuna. Uusien tapausten ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on nyt 7,5 tapausta 100 000 asukasta kohden (31.8.), kun edellisellä viikolla ilmaantuvuus oli 5,2 (22.8). Koko maassa ilmaantuvuus on nyt 6,1 (1.9.) ja viikkoa aiemmin se oli 3,3 (22.8.). Koronatartuntojen kokonaisluku Varsinais-Suomessa on 474 tapausta (2.9.). Positiivisia tuloksia viime viikolla (35) Tyksin laboratorioissa testatuista näytteistä oli 0,2 prosenttia.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana (25.8.– 1.9.2020) Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on ilmoitettu yhteensä 28 uutta varmistettua koronavirustartuntaa.

Suurin ryhmä (7) tartunnan saaneista on henkilöitä, jotka ovat sairastuneet muualla Suomessa kuin Varsinais-Suomessa, jossa heillä on kotikunta. Suuri osa (6) tartunnan saaneista on edelleen perheiden sisäisiä tartuntoja. Ulkomailta saatuja tartuntoja on todettu kaksi. Lisäksi Skopjen lennolta tulleet kaksi tartunnan saanutta on lisätty Varsinais-Suomen tilastoihin, koska heillä ei ole vakituista kotikuntaa Suomessa. *

– Tartuntaketjujen jäljitys on onnistunut Varsinais-Suomessa hyvin. Tartunnan lähde on tullut tai tulossa selville lähes kaikista, sairaanhoitopiirin tartuntatautien torjunnasta vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.

Tyksissä sairaalahoidossa on alle viisi potilasta koronavirustaudin vuoksi.

Testien analysoinnin ruuhkaa saatu purettua

Koulujen alkuun liittynyt testausmäärien voimakas kasvu pidensi testaustulosten saamista väliaikaisesti. Tyksin Kliinisen mikrobiologian laboratorio aikoo henkilöstönsä sekä uuden laitteiston avulla vähitellen päästä takaisiin normaaliin.

Elokuun viimeisellä viikolla kliinisen mikrobiologian laboratorioissa analysoitiin 7444 näytettä. Luku kasvoi moninkertaiseksi elokuun alkuun verrattuna. Elokuun lopulla tuli täyteen 40 000 koronavirusnäytteen analysointia Tyksissä.

Koronatestin näytteenottoon pääsee tällä hetkellä tavallisesti samana tai seuraavana päivänä. Ajankohtainen näytteenoton jonotilanne selviää aikaa varattaessa. Esimerkiksi tiistaina 1.9. vastatut näytteet valmistuivat keskimäärin kahdessa vuorokaudessa näytteenotosta. Nyt näyttää siltä, että loppuviikosta testitulokset valmistuvat yhdestä kahteen vuorokaudessa näytteenotosta.

– Teemme kaiken aikaa parhaamme, että pystymme palvelemaan voimakkaasti kasvaneessa testaustarpeessa. Testitulosten perään ei kannata soittaa, jotta puhelinpalvelu ei ruuhkautuisi. Jos näyte olisi positiivinen, potilaaseen ollaan aina yhteydessä puhelimitse, laboratorion osastonylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava kertoo.

Sairauksien hoitoon tulee hakeutua tavalliseen tapaan

Tyks toimii tällä hetkellä normaalisti. Koronatilanne ei vaikuta muiden potilaiden hoitoon pääsyyn. Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että on vaarallista jättää tulematta tutkimuksiin vakavien akuuttien vaivojen vuoksi.

– On paljon sairauksia, joissa on erittäin tärkeää saada hoitoa heti. Sairaalamme toimii ja tänne on turvallista tulla, vaikka koronaepidemian tilanne vaikeutuisi. Epidemian alkuvaiheessa huomasimme, että esimerkiksi rintakipu- ja halvausoireisten potilaiden saapumisessa oli viivettä. Korona ei saa nostaa hoitoon hakeutumisen kynnystä, Tyksin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koronavilkku avuksi

Koronavilkku Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. Sovelluksen avulla voidaan tehostaa koronaviruksen aiheuttamien tartuntaketjujen katkaisemista.

– Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua ja vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä, Rintala toteaa.

Koronavilkun käyttäjä voi sovelluksen avulla saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan koronavirukselle sekä tietoa siitä, miten hänen tulisi toimia.

—-

Ennen yhteydenottoa ja testeihin hakeutumista suosittelemme aina oirearvion tekemistä Oma olo -palvelussa https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649 .

THL:n valtakunnallinen tilannekatsaus: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta

Muistutamme riittävistä turvaväleistä kaikissa kohtaamisissa, säännöllisestä käsien pesusta ja yskimishygieniasta – omaksi ja muiden terveydeksi. 

* Luvut täsmentyvät päivittäin tietojen rekisteröitymisestä johtuen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoittaa kaikki Varsinais-Suomen alueella todetut koronavirustartunnat riippumatta siitä, missä näyte on otettu ja analysoitu. Turun lentoasemalla otetut positiiviset näytteet kirjautuvat Turkuun, jos henkilöllä ei ole vakituista osoitetta Suomessa. THL tartuntatautirekisterin luvut sisältävät kaikki tapaukset, joiden kotipaikka on Varsinais-Suomi, mutta näyte on voitu ottaa muualla kuin Varsinais-Suomessa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.