Eroakirkosta.fi-palvelun 17 toimintavuoden aikana valtionkirkot on jättänyt sivuston kautta 750 000 suomalaista. Kaikkiaan näiden 17 vuoden aikana evankelis-luterllaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt 650 000 jäsenellä, kastamisesta ja kirkkoon liittymisistä huolimatta. Prosentuaalisesti kirkon jäsenmäärä on pudonnut yli 15 prosenttiyksikköä, ja on nyt noin 68 %.

Toisin kuin melkein kaikilla muilla palveluilla, koronavirustilanne ei ole vaikuttanut kirkosta eroamisen aktiivisuuteen. Eroakirkosta.fi-palvelun kautta tänä vuonna tehdyt eroamiset sopivat hyvin pitkän ajan keskiarvoon. Eroamisen syyt ovat pysyneet samoina kuin aikaisemmin. Kirkkoa pidetään joko liian konservatiivisena tai liberaalina suhteessa arvokysymyksiin. Myös oma uskonnottomuus, henkilökohtainen talous ja Päivi Räsäsen puheet julkisuudessa ovat saaneet ihmisiä eroamaan kirkosta.

– Ilahduttavaa on huomata, että koronavirus-epidemia tai siitä uutisointi ei ole vähentänyt kirkosta eroamista. Olen täysin vakuuttunut, että tänäkin vuonna päädytään normaaliin 40 000 – 50 000 kirkosta eronneeseen. Todellinen sesonkiaika on tänä vuonna vasta edessä. On tavallista, että joulukuussa eroaa yli 15 000 kirkon jäsentä, kertoo tiedottaja Petri Karisma.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.