Kesäsesongin loppuminen aloittaa murtosesongin vapaa-ajan asuntoihin. Tyhjilleen jäävät mökit ovat otollinen kohde murtovarkaille.

Tehokkain keino puuttua ja ennalta estää murtoja on varautuminen.

– Suojaa vapaa-ajan asuntoasi parantamalla lukitusta, lisäämällä valaistusta, hankkimalla valvonta- ja hälytyslaitteita, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.

Mökkimurtojen selvittämistä voidaan auttaa, jos poliisille ilmoitetaan havainnot epätavallisista ja oudoista liikkujista vapaa-ajan asuntojen liepeillä. Tässä ovat avainasemassa naapurit ja vakituisesti paikkakunnalla asuvat ihmiset.

– Kaikenlaiset havainnot oudoista liikkujista auttavat poliisia selvittämään näitä murtoja. Jos huomaat jotakin epätavallista liikettä tai liikkujia mökki- ja metsäteillä, ota rekisterinumerot talteen ja ilmoita niistä puhelimitse tai sähköpostilla poliisille. Poliisin verkkosivulta löytyvät yhteystiedot kohdasta Anna vihje poliisille, Pöyhönen sanoo.

Poikkeusolot lisänneet ja vähentäneet murtoja

Kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa poliisin tietoon tulleista rikoksista omaisuusrikokset lisääntyivät eniten. Omaisuusrikoksista lisääntyivät erityisesti vapaa-ajan asuntoihin kohdistuvat murrot.

Tuomas Pöyhösen mukaan mökkimurtojen määrä on tänä vuonna kasvanut edelliseen vuoteen nähden.

– Mökkimurtoja tehtiin kuluvanan vuonna heinäkuun alkuun mennessä jopa 46 prosenttia viime vuotta enemmän. Murroista vapaa-ajan asuntoihin poliisi kirjasi 716 ilmoitusta, kun viime vuonna niitä tehtiin 490.

Tuomas Pöyhösen mukaan on mahdollista, että alkuvuoden lisäys mökkimurroissa johtuu vuosittaisesta vaihtelusta. Koronan aiheuttamat poikkeusolotkin saattavat vaikuttaa tilanteeseen.

– Koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia uusimaalaiset eivät päässeet mökeilleen maalis-huhtikuussa, joten mökit olivat oiva kohde murtajille. Toisaalta etätöiden takia monet viettivät aikaa mökeillään normaalia enemmän, joten heidän mökeilleen murtajilla ei ollut asiaa.

Mökkejä on myös saatettu varustaa normaalia paremmin, joten siellä saattaa varkaiden houkuttimena olla vaikkapa tietokoneita, televisioista ja elektroniikkaa. Anastettavaa ja rahaksi muutettavaa omaisuutta on siis ollut tarjolla.

Tekijöiden kirjo on Pöyhösen mukaan laaja ja se ulottuu paikkakunnan päihdeongelmaisesta kansainväliseen liikkuvaan rikollisuuteen saakka. Rajarajoituksen aikaan ulkomaalaisten epäiltyjen osuus laski, mutta rajojen avauduttua luvut lähtevät jälleen nousuun.

Vapaa-ajan asunton käsite monipuolistunut

Tuomas Pöyhönen myös muistuttaa, vapaa-ajan asuntojen käsite on monipuolistunut. Enää se ei välttämättä ole mökki järven rannalla, vaan se voi olla rivitalo taajamassa tai vaikkapa kerrostaloasunto vanhassa kotikaupungissa.

Oli vapaa-ajan asunto millainen ja missä tahansa, se kannattaa suojata kunnolla, koska se saattaa olla pitkäänkin tyhjillään ja joutua rikoksen kohteeksi.

– Arvokasta omaisuutta ei pidä jättää vapaa-ajan asunnolle, kun siellä itse ei ole paikalla. Erityisesti aseet ja ampumatarvikkeet on syytä viedä pois, parempaan talteen. Ja jos arvotavaraa on pakko jättää, merkitse tavarat, ota tunnisteet talteen ja valokuvaa esineet tunnisteen kera, Pöyhönen sanoo.

Keinoja estää mökkimurtoja: suojaa, havainnoi, ilmoita poliisille

  • Sopikaa, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli havainnoivat epäilyttävien henkilöiden liikkeitä ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.
  • Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen pimeillä markkinoilla tai verkossa.
  • Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.
  • Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei vapaa-ajanasunnossa ole mitään anastettavaa.
  • Hanki valvonta- ja hälytysvälineistöä. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.
  • Älä auraa talvella mökkiteitä turhaan, jos et ole siellä.
  • Poista postilaatikko kesän jäljiltä tienvarresta.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi