Poliisi on vastannut Elokapinan täysin väkivallattomaan toimintaan väkivallalla tänään Kaisaniemenkadulla. Elokapina valtasi tänään kadun Helsingin keskustassa ja vietti rauhanomaista mielenosoitusta vaatiakseen ilmastotoimia Suomen hallitukselta. Mielenosoittajat istuivat maassa eivätkä poistuneet poliisin käskystä, jolloin poliisi alkoi suihkuttamaan pippurisumutetta istuvien elokapinalaisten päälle. Kuvaoikeudet: Elokapina

Elokapina katsoo Marinin hallituksen epäonnistuneen riittävissä ilmastotoimissa ja vaatii ilmastohätätilan julistamista. Tällä hetkellä 200 mielenosoittajaa on katkaissut liikenteen Helsingin Unioninkadulla Varsapuistikon kohdalla. Kyseessä on osa Extinction Rebellionin kansainvälistä kapina-aaltoa, ja syksyn aikana vastaavanlaista kansalaistottelemattomuutta nähdään myös ainakin 15 muussa maassa.

Tänään kello 13:00 alkanut Elokapinan Hätäjarrutus-mielenosoitus vaatii ilmastohätätilan julistamista Suomeen. Mielenosoituskulkue lähti etenemään Rautatientorilta kohti Hakaniemeä. Samaan aikaan mielenosoituksen alkamisen kanssa joukko elokapinallisia sulki liikenteen Unioninkadulle asettumalla seisomaan autotielle. Mukana heillä on myös vene, johon osa kapinallisista on lukittautunut kiinni. Päästyään Unioninkadun kohdalle myös mielenosoituskulkue liittyi tiesulkuun.

Tiellä olevat mielenosoittajat eivät totelleet poliisin lukuisia käskyjä poistua tukkimasta tietä ja estämästä liikenteen kulkua. Poliisi joutui tämän takia hajottamaan väkijoukon voimakeinoin käyttämällä kaasusumutetta.

Mielenilmauksella Elokapina tahtoo tehdä ilmastohätätilan näkyväksi katukuvassa ja osoittaa hallitukselle, että sen on toimittava paljon nopeammin. Kahden viikon takaisessa budjettiriihessä ei saatu aikaan järjestelmätason käännettä kestävään suuntaan ja turpeenpolttokin aiotaan vain puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Tämä ja kuluneet 30 vuotta riittämättömiä ilmastotoimenpiteitä todistavat, että nykyinen poliittinen järjestelmä on kyvytön tekemään ne valtavat muutokset, joita kiihtyvän ilmasto- ja ympäristökriisin pysäyttäminen Suomen osalta vaatii.

Mielenosoitus ja tiesulku ovat osa Syyskapinaa, joka jatkuu keskiviikkoon 7.10. asti. Kapinan ajan Kapinakeskuksessa Senaatintorilla järjestetään muun muassa Kansalaisfoorumin toimintaa demonstroiva kansankokous, monenlaista musiikkiohjelmaa sekä perehdytystä Elokapinan toimintaan. Tapahtumissa noudatetaan tämän hetken koronaohjeistuksia.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi