Noin nelikymppisen Helsingissä asuvan naisen epäillään syyllistyneen kesäkuun ja elokuun välisenä aikana noin kahteenkymmeneen petokseen myymällä olemattomia tuotteita netissä, erityisesti Facebookissa.

Nainen on vastannut ihmisten jättämiin ilmoituksiin, joissa asianomistajat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa ostaa esimerkiksi Marimekon laukkuja. Nainen on tarjoutunut myymään asianomistajille heidän haluamiaan tuotteita, vaikka hänellä ei ole niitä todellisuudessa ollut. Laukuista pyydetty keskihinta on ollut noin sata euroa kappaleelta. Laukkujen lisäksi nainen on ”myynyt” muun muassa älykelloja ja kauneudenhoitovälineitä (jalkahoitoon käytettävä vesipora).

Sama nainen on harjoittanut samantyyppistä huijaustoimintaa myös aiemmin. Vuosina 2018 ja 2019 nainen myi Tori.fi-sivustolla ja Facebookin eri palstoilla erityisesti kauneudenhoitovälineitä (kasvojen ultraäänilaite, timanttihiontalaite, pigmentointilaite, hoitotuoli, hiustenpidennyksiä, kynsipora ja kynsien värigeeli) ja -palveluita (mm. huulten ja kulmien muotoilua) sekä silloinkin Marimekon laukkuja. Tuolloin vastaavia petoksia oli noin 40 tapausta, ja näissäkin jutuissa yksittäiset vahingot olivat noin sadasta eurosta muutamiin satoihin euroihin.

Nainen on osannut kertoa ostajille vakuuttavasti kauneudenhoitoalan tuotteista. Hän ottanut yhteyttä henkilöihin, jotka ovat olleet mukana esimerkiksi kosmetologien Facebook-ryhmässä.

Nainen on toiminut tyypillisellä nettipetosmallilla eli myynyt olematonta omaisuutta tai palvelua ja pyytänyt maksun rahansiirtopalvelun kautta, mutta ei ole toimittanut tuotetta tai palvelua, vaikka asianomistajat ovat maksaneet niistä. Toimintamalli on ollut myös siinä mielessä nettipetosrikollisuudelle tyypillinen, että joissain tapauksissa, kun asianomistaja on uhannut toistuvasti rikosilmoitun tekemisellä, nainen on saattanut palauttaa rahat. Rahojen palautus on tapahtunut kuitenkin muilta asianomistajilta huijatuilla rahoilla. Valtaosin huijatut rahat on jäänyt palauttamatta, etenkin tapauksissa, joista asianomistaja ei ole tehnyt rikosilmoitusta.

Tekojen motiivina on ollut naisen mukaan akuutti rahapula.

Poliisi muistuttaa, että nettikaupoilla ei koskaan kannata maksaa tuotteesta tai palvelusta ennen kuin sen on vastaanottanut.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi