Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professori (emeritus) Timo Airaksinen Kuvaaja: Soppakanuuna – Oma teos, CC BY-SA 3.0,

Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professori (emeritus) Timo Airaksiselle on myönnetty Vapaa-ajattelijain liiton Väinö Voipio -palkinto, perusteena erityisesti filosofian kansantajuistaminen, vapaan ajattelun ja sekulaarin kulttuurin edistäminen.

Airaksisen monipuoliseen kirjalliseen tuotantoon on kuulunut myös lukion elämänkatsomustiedon ja filosofian oppikirjoja, ja hän on ollut kehittämässä näitä oppiaineita ja toiminut 20 vuotta ylioppilastutkintolautakunnan jäsenenä.

Vuonna 2020 Airaksiselta ilmestyi poleeminen teos Jäähyväiset uskonnolle: Henkisyyden puolustus (Bazar). Kirja on rohkea vapaan ajattelun ja uskonnottomuuden puolustuspuhe, joka kansantajuistaa yhteiskunnallista ja filosofista arvokeskustelua pilke silmäkulmassa.

Palkinnon luovuttavat torstaina 22.10. klo 17.30 ravintola Kappelissa Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Jape Lovén ja Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittaja Esa Ylikoski.

Airaksinen on lisäksi tehnyt filosofian tutkimuksen parissa huomattavan kansainvälisen uran: hän on työskennellyt mm. Teksasissa, Japanin Tokyo Tech Collegessa ja Saksan Hampurissa sekä kirjoittanut lukuisiin alansa kansainvälisiin huippujulkaisuihin mm. George Berkeleystä, etiikasta, soveltavasta etiikasta ja ihmisoikeuksista. Hän on poikkeuksellisen monialainen kirjoittaja; teoksista mm. Markiisi de Saden filosofia (1998) ja Onnellisuuden opas (2011) ovat saavuttaneet laajaa kansainvälistä mainetta.

Väinö Voipio -palkinnon ovat aikaisemmin saaneet mm. Jorma Palo, Kari Cantell, Kari Enqvist, Ilkka Niiniluoto, Simopekka Nortamo, Kimmo Pietiläinen, Erkki Tuomioja ja Esko Valtaoja. Palkinto on myönnetty myös Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan promootiotoimikunnalle, Hyvinkään maistraatille sekä Nuorten filosofiatapahtuman Nufitin järjestäjänä Helsingin nuoret filosofit ry:lle.

Väinö Voipio -palkinto on nimetty Vapaa-ajattelijain liiton entisen puheenjohtajan, tuomarin ja kirjailijan mukaan. Palkinnolla annetaan tunnustusta humanistisen elämänasenteen, tieteellisen todellisuuskäsityksen sekä yhteiskunnan uskontoriippumattomuuden edistämisestä.

Liked it? Take a second to support VictoriaMedia on Patreon!

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.