Turun yliopiston laboratorio ilmoitti laboratoriovirheestä, eilen illalla Satakuntaan ilmoitetut neljä  COVID-tulosta olivat negatiivisia – Euran varotoimet voidaan purkaa ja Satakunnan COVID-tilanne on perustasolla

Eilisiltana Turun yliopistollisen sairaalan laboratorio ilmoitti Satakuntaan neljä positiivista COVID-tapausta, jotka aiheuttivat mittavan työn tartunnanjäljitykseen ja herättivät huolta COVID-tilanteen pahenemisesta Satakunnassa, erityisesti Eurassa. Tiedotimme tilanteesta eilen illalla myös mediaan, sillä euralainen henkilö oli oireillut pitkään ja liikkunut laajasti paikkakunnalla.

Juuri äsken saamamme tiedon mukaan Turun yliopistollisen sairaalan laboratoriossa oli eilen tapahtunut virhe, jonka vuoksi kaksi näytelevyä oli sekaantunut ja tänään tarkastuksessa osoittautui, että positiiviset tulokset kuuluivat kaikki Varsinais-Suomen potilaille. Turku on suorittanut tarkastusajot ja eilen positiivisiksi ilmoitetut neljä satakuntalaista potilasta (Eura, Ulvila, Kokemäki ja Eurajoki) osoittautuivat kaikki negatiivisiksi.  Tiedot ilmoitetaan viipymättä kuntiin ja kuntien tartuntatautiviranomaiset purkavat vääriin tuloksiin pohjautuvat eristys- ja karanteenipäätökset mahdollisimman pian. Kaikille soitetaan henkilökohtaisesti.

Tartuntatautirekisteriin virheellisesti ilmoitetut tapaukset pyritään poistamaan rekisteristä mahdollisimman pian, jotta ilmaantuvuustiedot pitävät jatkossa paikkansa.

Eurassa tehdyt rajoitukset ryhmätoimintaan voidaan purkaa. Näin ollen Satakunnan COVID-tilanne on siis edelleen hyvä ja perustasolla, mutta tilanne elää koko ajan ja voi nopeastikin muuttua, jos varotoimia ei noudateta. Olennaista on hakeutua testiin nopeasti oireiden alkamisen jälkeen.

Tänään on todettu peräti neljä joukkolatistusta, joista Pori ja Rauma ovat tiedottaneet

Tänään todettiin uusi tapaus porilaisen päiväkodin työntekijällä, joka johti noin 60 henkilön karanteeniin.  Tartunnanlähde ei ole selvinnyt ja tartunta on todennäköisesti saatu Porista. Porin kaupunki on yhteistyössä Sairaanhoitopiirin kanssa tiedottanut asiasta tänään. Tartunnat päiväkotilapsilla ovat melko epätodennäköisiä, altistuneilla aikuisilla todennäköisempiä. Tilanteessa on noudatettu kansallisia ohjeita. https://www.pori.fi/uutinen/20201028_luontojaymparistopaivakotifarelmantyontekijallatodettukoronatartunta

Myös Raumalla todettiin tänään uusi tapaus, johon liittyy joukkolatistustilanne yksityisjuhlissa. Tapauksen tartunnanlähde on epäselvä ja tartunta on todennäköisesti Raumalta.

Molemmat todetut uudet tapaukset on tutkittu SataDiagin laboratoriossa ja tulokset ovat luotettavia.

Lisäksi Rauma on juuri tiedottanut kahdesta juniorijääkiekkoon liittyvästä altistustapahtumasta, jossa Rauman Lukon joukkue on altistunut COVID-infektiolle.  Lukon U18-joukkue pelissään Kiekko-Vantaata vastaan Raumalla ja Lukon U20-joukkue pelissään Jokereita vastaan Helsingissä.

Epidemiologista tilannetta Satakunnassa arvioidaan tarkemmin perjantaina

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronaviruscovid19. Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin. Ainakin vielä Satakunnassa ollaan perustasolla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.