Heinäveden kunnanvirasto CC BY-SA 3.0, 

Heinäveden kunta siirtyy Etelä-Savosta osaksi Pohjois-Karjalan maakuntaa vuoden vaihtuessa. Samalla myös vastuu pelastustoimen palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta siirtyy Siun soten ja edelleen Pohjois-Karjalan pelastuslaitos -liikelaitoksen vastuulle. Aiemmin Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on tuottanut Heinävedelle ensihoitopalvelut ja nyt siis vuoden alusta alkaen myös pelastustoimen palvelut. Samalla Heinäveden paloasemien henkilöstö, kalusto ja sopimukset siirtyvät Etelä-Savon pelastuslaitokselta Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle. Henkilöstön siirtymisessä noudatetaan liikkeenluovutuksen periaatteita työsopimuslaissa ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain mukaisella tavalla. Muutoksen yhteydessä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palvelukseen siirtyvät palomestari ja kuutisenkymmentä aktiivista sopimuspalokuntalaista Heinäveden, Karvion ja Vihtarin paloasemilta.

-Toivotamme uuden aktiivisen ja osaavan henkilöstön lämpimästi tervetulleeksi palvelukseemme, toteaa pelastusjohtaja Markus Viitaniemi. Heinävesi on jo aiemmin ollut meille luontainen yhteistoiminta-alue, joten uskon, että Heinäveden paloasemien toiminta ja henkilöstö integroituvat helposti toimintaamme.

Heinävesi kuuluu jatkossa Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen läntiseen toiminta-alueeseen Liperin, Outokummun ja Polvijärven kanssa. Alueen palopäällikkönä toimii Ville-Petteri Pulkkinen, jonka johdolla toiminnan siirtymistä on valmisteltu hyvässä yhteistyössä Heinäveden kunnan ja paloasemien henkilöstön sekä Etelä-Savon pelastuslaitoksen kanssa.

Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi ja palopäällikkö Ville-Petteri Pulkkinen vakuuttavat, että vuoden vaihtuessa apua Heinäveden alueen paloasemilta annetaan kuten ennenkin. Myös pientä parannusta on ensi vuonna luvassa. Muutoksen yhteydessä Heinäveden paloasemalle perustettiin neljä uutta palomies-ensihoitaja virkaa, jota sijoittuvat työpariksi ensihoitajien kanssa moniammatilliseen ensihoitoyksikköön. Jatkossa Heinäveden paloasemalla päivystää vuorokauden ympäri välittömässä lähtövalmiudessa kaksi auttajaa; palomies-ensihoitaja ja ensihoitaja. Uudet virat täytetään portaittain ja kaksi ensimmäistä virkaa on parhaillaan täyttöprosessissa.

Muutos parantaa osaltaan pelastuslaitoksen kokonaistoimintavalmiutta Heinäveden alueella. Ensi vuonna käyttöön otetaan myös uusi hybridiyksikkö, joka tukee tätä moniammatillista toimintaa ja henkilöstön valmiutta toimia tarvittaessa sekä ensihoidon että pelastustoimen kiireellisissä tehtävissä aina asiakkaan parhaaksi. Kolmella sopimuspalokunnalla on kuitenkin jatkossakin iso rooli pelastustoimen palveluiden tuottamisessa ja moniammatillinen hybridiyksikkö täydentää tätä jo aiemmin hyvällä tasolla ollutta pelastustoimen valmiutta.

Lisäksi pelastustoimen palvelutasopäätökseen vuosille 2021-2024 on kirjattu, että palvelutasokauden aikana selvitetään uuden Heinäveden paloaseman tilavaihtoehdot ja -ratkaisut.

Muutoksen taustaa:

Valtioneuvosto päätti 25.6.2020 pelastustoimen aluejaon muutoksista. Muutokset tehtiin, jotta pelastustoimen aluejako vastaisi muuttunutta maakuntajakoa. Pelastustoimen aluejaon tavoitteena on noudattaa maakuntajakoa, minkä vuoksi Heinäveden kunta siirtyy Etelä-Savon pelastustoimen alueesta Pohjois-Karjalan pelastustoimen alueeseen. Henkilöstön siirtyminen perustuu pelastustoimialueiden jaosta annettuun valtioneuvoston asetukseen, jonka mukaan Heinäveden kunnan alue siirtyy osaksi Pohjois-Karjalan pelastustoimen aluetta 1.1.2021.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.