Pääministeri Sanna Marin Kuvaaja Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Yhdysvaltojen, maailman vanhimpiin lukeutuvan demokratian, tapahtumat ovat järkyttäneet maailmalla laajasti. Niin myös Suomessa. Väkivaltainen tunkeutuminen maan kongressiin ja yritys estää vaalituloksen vahvistaminen ovat vakavia ja tuomittavia tekoja. Eilisen tapahtumat ovat vaatineet myös kuolonuhreja.

Euroopalla ja Yhdysvalloilla on yhteinen historiallinen arvopohja, jota vastaan on eilen hyökätty. Emme hyväksy demokraattisen prosessin häiritsemistä tai vapaiden vaalien tuloksen kyseenalaistamista.

On hyvä, että väkivaltaisuuksista huolimatta kongressi on vahvistanut vaalituloksen. Se osoittaa, että demokratia ja instituutiot toimivat myös poikkeuksellisissa tilanteissa. Tapahtumat on tuomittu laajasti Yhdysvalloissa.

Presidentti Joe Biden ja hänen hallintonsa aloittavat työnsä 20. tammikuuta. Haluamme luoda tiiviin yhteistyön uuden hallinnon kanssa. Presidentti Bidenin ja varapresidentti Kamala Harrisin työnsarka tulee olemaan mittava, eikä vähiten Yhdysvaltojen sisäisen eheyden vahvistamiseksi.

Suomen suhteet Yhdysvaltoihin ovat aina olleet hyvät, tiiviit ja laaja-alaiset. Meillä on paljon odotuksia yhteistyön suhteen niin kahdenvälisesti kuin Euroopan unioninkin puitteissa aloilla, joilla se ei ole ollut viime vuodet helppoa. Esimerkkinä voisi nostaa ilmastonmuutoksen torjunnan.

Monenväliset instituutiot kaipaavat niiden vahvistamiseen sitoutuneita Yhdysvaltoja ja sen johtajuutta. Tarvitsemme vahvaa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa ilmastonmuutosta vastaan sekä ihmisoikeuksien, demokratian ja tasa-arvon puolesta. Myös käynnissä oleva globaali pandemia osoittaa, kuinka tärkeää monenkeskinen yhteistyö on ja kuinka hauraita olemme ilman vahvaa yhteistyötä.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi