Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tilastojen mukaan vuosi 2020 oli turvallisempi liikenteessä verrattuna aiempaan, 2019 vuoteen. Vaikkakin liikenneonnettomuudet työllistivät pelastuslaitosta viime vuonna eniten. Vuoden 2020 aikana maakunnan tieliikenteessä sattui 448 onnettomuutta, joihin pelastuslaitos hälytettiin auttamaan. Eniten onnettomuuksia tapahtui viime vuoden aikana Joensuussa, vähiten Rääkkylässä.

– On luonnollista, että onnettomuuksia tapahtuu siellä, missä on liikennemäärät ovat suuremmat.  Joensuussa on eniten liikennettä ja tämä näkyy tilastoissa, toteaa palopäällikkö Mika Viertola. Vuosi 2019 oli huomattavasti synkempi liikenteessä kuin viime vuosi. Pelastuslaitoksen Pronto-tilastojen liikenneonnettomuuksia tapahtui vuoden 2020 aikana melkein neljännes vähemmän kuin vuonna 2019. Liikenneonnettomuuksien määrässä olemme palanneet vuoden 2019 huippumääristä edeltävien vuosien tasolle. Voi olla, että korona on vaikuttanut ihmisten turvallisuushakuisuuteen muussakin toiminnassa, kuten liikenteessä.

Eniten onnettomuuksia tapahtui vuoden 2020 aikana tammikuussa, helmikuussa ja joulukuussa. Viikonpäivistä onnettomuusherkin oli torstai.

– Talvikuukausina ajokeli voi vaihdella samalla tieosuudella paljonkin ja säävaihtelua voi tapahtua jo yhden vuorokaudenkin aikana, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen. Jokainen meistä voi tunnistaa omassa ja muiden liikkumisessa riskitekijöitä ja pohtia etukäteen keinoja niiden välttämiseksi. Ennakointia tarvitaan sekä ennen liikenteeseen lähtöä että sen aikana.

Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan vuoden 2020 aikana liikenneonnettomuuksissa loukkaantui maakunnan alueella yhteensä 209 henkilöä. Osallisina liikenneonnettomuuksissa vuoden aikana oli yhteensä 831 henkilöä. Liikenteessä menehtyi vuoden 2020 aikana pelastuslaitoksen tilastojen mukaan neljä henkilöä. Myös henkilövahinkojen osalta vuosi 2020 oli huomattavasti maltillisempi verrattuna aikaisempaan vuoteen.

– Silti jokainen liikenneonnettomuus on inhimillinen tragedia. Liikenneonnettomuudet koskettavat meitä kaikkia, kun yhteiskunnan sijaan ajatellaan yksilöitä – läheisiämme, perhettä, ystäviä tai työkavereita, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.

Vinkkejä ennakoivaan ajoon:

  • Suurin sallittu nopeus ei aina takaa turvallista ajamista. Nopeuden valintaan vaikuttaa monta eri tekijää; olosuhteet, liikenneympäristö ja -tilanne
  • Vartti pois vauhdista – jarrutusmatka lyhenee lähes puoleen
  • Pidä turvaväli
  • Havainnointi ja vuorovaikutus – ilmoita aikeistasi hyvissä ajoin.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi