Vantaan poliisitalo, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen pääpoliisiasemaKuva: Paju – Oma teos, CC BY-SA 3.0, 

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen viikon tapahtumista esille nousivat koronarokotteita myyvät huijarit, lupapalvelut, nuorten kokoontumiset ja liikenneonnettomuudet.

Koronarokotteita myyviä huijareita liikenteessä

Poliisin tietoon on hiljattain tullut tapauksia, jossa koronarokkotteita ovelta ovelle kaupanneita huijareita on ollut liikenteessä eri puolilla Suomea. Kohteena ovat olleet erityisesti iäkkäämmät ihmiset. Osassa tapauksista iäkkäämpiä ihmisiä on lähestytty myös puhelimitse.

Poliisi muistuttaa, että kun ikäihmisten rokotukset aloitetaan Suomessa se tehdään kunnasta tai kaupungista riippuen joko ajanvarauksen kautta tai ikäihmisille tulee kutsu rokotteeseen postitse tai puhelimitse. Rokote on kaikille suomalaisille maksuton.

Jos epäillee joutuneensa koronahuijauksen kohteeksi, poliisi kehottaa soittamaan yleiseen hätänumeroon 112 ja tekemään asiasta rikosilmoituksen.

Lupapalveluiden saatavuuteen pieniä muutoksia

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lupapalveluiden saatavuuteen on tullut pieniä muutoksia.

Tällä hetkellä sairaustapausten johdosta Vantaan lupapalveluissa Tikkurilassa palvellaan vain ajanvarausasiakkaita. Lupapalveluita vuoronumerolla, ilman ajanvarausta saa poliisilaitoksen muista toimipisteistä Hyvinkäältä, Järvenpäästä ja Porvoosta.

Kokoontumisrajoituksia tulee noudattaa

Haluamme muistuttaa, että valtioneuvoston suosituksia kokoontumisrajoituksista tulee noudattaa, sanoo rikoskomisario Simo Kauppinen ennalta estävän toiminnan ryhmästä.

Poliisilaitoksen alueella, etenkin Vantaan Dixin kauppakeskuksessa ja Heurekan puistossa on viikonloppuisin, etenkin sunnuntaisin, kokoontunut useita noin 10-15- hengen nuorisoporukoita ja käyttäytyminenkään näissä kokoontumisissa ei kaikkien osalta ole ollut ihan toivottavaa.

Myös nuorten vanhempia muistutetaan kertaamaan koronaan liittyvät ohjeistukset ja rajoitukset sekä yleiset käyttäymissäännöt nuorten kanssa ja katsomaan missä oma jälkikasvu vapaa-aikanaan liikkuu, Kauppinen jatkaa.

Liikenteessä valvottiin talven ensimmäistä kokoontumisajoa

Talven ensimmäinen kokoontumisajo järjestettiin viime viikonloppuna ja kaikkien kuljettajien osalta asiat ja nopeudet eivät olleet ihan toivottavaa luokkaa.

– Poliisin haltuun päätyi kolme ajokorttia ja yksi kuljettajista oli liikenteessä ilman vaadittavaa ajo-oikeutta. Useita kuljettajia sakotettiin autojen luisuttelusta ja liikenteessä oli myös neljä käytöstä poistettua moottorikelkkaa, joista tehtiin asianmukaiset valvontailmoitukset trafille, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Muuten kulunut viikko oli liikenteen osalta poliisin näkökulmasta melko rauhallinen ja pääsimme tekemään normaalia liikenteen ja raskaan liikenteen valvontaa sekä täsmäpysäytyksiä, Leppälä jatkaa.

Yksilön suojaan liittyvät tehtävät ja liikenneonnettomuudet pitivät poliisin kiireisenä

Poliisin viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen ja piti sisällään yhteensä 2257 erilaista poliisitehtävää.

– Korona-aika on aiheuttanut sen, että poliisille välitettyjä tehtäviä tulee tasaiseen tahtiin koko ajan ja tehtävät pystytään hoitamaan ilman suuria odotuksia. Nuorten levottomuus ja kokoontumiset näkyivät viime viikolla erityisesti viikonloppuna, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Kotihälytystehtävät ovat edelleen varsin korkealla tasolla ja niitä välitettiin poliisille koko viikon aikana 145. Kotihälytystehtävät painottuvat edelleen viikonloppuihin, jonka aikana niitä hoidettiin vajaa 70.

– Kokonaistehtävämäärä koko viikonlopun aikana oli vajaa 600 tehtävää. Koronan vaikutukset näkyvät edelleen selvästi poliisitehtävissä erityisesti erilaisina yksilön suojaan liittyvien tehtävien korkeana määränä, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien, Ojala jatkaa.

Talvisella kelillä on suuri vaikutus yleisten paikkojen häiriötehtävien vähenemiseen, mutta vastaavasti liikenneonnettomuuksista aiheutuvia tehtäviä oli poliisipartioilla viikon aikana lähes 150.

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.

Liked it? Take a second to support VictoriaMedia on Patreon!

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.