Yrttiaho toimi Vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 2007–2015.

Entinen Vasemmistoliiton kansanedustaja Jyrki Yrttiaho on kuollut 69-vuotiaana.

Jyrki Yrttiaho Syntyi toukokuussa vuonna 1952 Pelkosenniemellä ja oli suomalainen vasemmistoliittolainen poliitikko, joka toimi kansanedustajana (2007–2015) ja Raision kaupunginvaltuutettuna.

Hänet erotettiin vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä kesäkuussa 2011 yhdessä Markus Mustajärven kanssa, sillä he vastustivat puolueen osallistumista Kataisen hallitukseen ja äänestivät hallitukselle epäluottamusta. He perustivat syyskuussa vasenryhmä-nimisen oman eduskuntaryhmän.

Ennen eduskuntauraansa Yrttiaho työskenteli vuodesta 1982 Metalliliiton suurimman osaston, Metalli 49:n, toimitsijana.

Yrttiaho toimi Raision kaupunginvaltuustossa vuodesta 2005. Hänet valittiin eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä vaaleissa 2007 4492 äänellä ja neljä vuotta myöhemmin 4634 äänellä. Kansanedustajana Yrttiaho toimi eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan, tulevaisuusvaliokunnan, suuren valiokunnan ja puolustusvaliokunnan jäsenenä.

Ennen vasemmistoliiton perustamista Yrttiaho toimi Suomen kommunistisen puolueen riveissä. Yrttiaho liittyi SKDL:n varhaisnuorisojärjestö pioneereihin vuonna 1959 ja myöhemmin Suomen Demokraattiseen Nuorisoliittoon, Kemijärven Demokraattisiin nuoriin (SDNL). Jo kouluvuosinaan hän toimi muun muassa Suomi-Neuvostoliitto-Seurassa.

Yrttiaho opiskeli Turun yliopistossa oikeus- ja yhteiskuntatieteitä. Ennen toimitsijan uraansa hän työskenteli muun muassa metsä-, rakennus- ja tehdastöissä. Näiden lisäksi hän työsketeli työväenlehtien ja radion toimittajana. Hän oli myös ollut perustamassa yhteisöradio Radio Robin Hoodia ja toimi sen päätoimittajana sekä Turun Lähiradioyhdistyksen puheenjohtajana. Joulukuussa 2007 hänet valittiin tuolloin perustetun Suomen yhteisöradioliiton puheenjohtajaksi.

Kesäkuussa 2013 vasemmistoliiton puoluehallitus vaati Yrttiahon erottamista koko puolueesta, sillä samaan aikaan vasemmistoliiton edustajakokouksen kanssa Yrttiaho oli pitänyt SKP:n edustajakokouksessa Vasemmistoliiton hallituspolitiikkaa arvostelleen tervehdyspuheen.

Vasemmistoliiton puoluehallitus oli erottamisasiassa erimielinen. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaati Yrttiahon raisiolaista puolueosastoa päättämään erottamisesta. Osasto kieltäytyi yksimielisesti. Myös osastoa uhattiin erottamisella. Lopulta puoluehallitus luopui erottamisvaatimuksestaan.  Yrttiaho ilmoitti sittemmin, ettei hän asetu ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Yrttiaho toimi Vasemmistoliitossa Raision kuntapolitiikassa ja oli Turun työn ja tutkimuksen vasemmistoyhdistyksen puheenjohtaja.

Liked it? Take a second to support Kerttu Vali on Patreon!