Kuva: Lottamuseon kokoelmat / Lottajärjestön toimivista jäsenistä noin 80% oli mukana lottatehtävissä talvisodan ja YH:n aikana. Talvisodan päätyttyä lottien sotatoimet vaihtuivat rauhaan palaavan yhteiskunnan kriittisiin tehtäviin.

Kun talvisota 13. maaliskuuta 1940 päättyi, lottien työt eivät loppuneetTyömaa siirtyi sotatoimialueelta rauhaan palaavan yhteiskunnan toimintakyvyn palauttamiseen. Kriittisimpiä tehtäviä oli auttaa maa-alueluovutuksissa kotinsa menettäneiden evakkomatkassa sekä sopeuttamisessa uusille asuinseuduille. Tänä vuonna vietetään lottajärjestön perustamisen 100 vuotisjuhlaa. Lotta Svärd 100 -juhlavuotena säätiö tuo monipuolisesti esiin lottajärjestön ansioita yhteiskuntamme rakentamisessa. Jokainen kansalainen voi myös käydä kiittämässä lottia ja pikkulottia osoitteessa www.lottasvard100.fi

Talvisodan rauhanehtojen johdosta kotinsa menetti yli 400 000 suomalaista, mikä oli 11 prosenttia väestöstä. Kymmenesosa luovutettiin Neuvostoliitolle. Uusille asuinseuduille lähtemään joutuneet menettivät kotinsa lisäksi työpaikkansa ja suurimman osan omaisuudestaan.

– On aika pysäyttävää ajatella, miltä tuntuisi jättää taakseen koti ja aivan koko elämä lyhyellä, jopa minuuttien varoitusajalla. Lähteä kohti tuntematonta ilman mitään tietoa kodista tai toimeentulosta.  Tuossa tilanteessa lottajärjestön antama apu oli paitsi aineellista, myös henkistä tukea, toiminnanjohtaja Anne Nurminen sanoo.

– Yhteiskunnan eheyttäminen sodan jälkeen oli raskas prosessi. Rauha ei palannut hetkessä. Jälleenrakentaminen vaatii koko yhteiskunnan ja kaikkien osallistumista, Nurminen toteaa.

Moni kärsi pula-ajan aiheuttamasta aliravitsemuksesta, sodan aiheuttamista traumoista, juurettomuudesta ja koti-ikävästä. Evakkomatkan varrella olevat kylät täyttyivät nopeasti äideistä, lapsista ja vanhuksista. Sairaista, jotka eivät jaksaneet jatkaa matkaansa lepäämättä ja syömättä.

Kotinsa jättäneille rajaseutujen lotat järjestivät huoltoasemia, joissa sai levätä, ruokailla, peseytyä ja yöpyä. Kun he olivat asettuneet uusille asuinseuduilleen, lotat auttoivat kotiutumisessa.

– Lottien paikallisosastot järjestivät erilaisia keräyksiä kotinsa menettäneiden auttamiseksi ja kutsuivat heitä omiin työiltoihinsa kotiutumista edistääkseen. Pikkulotat puolestaan järjestivät lapsille illanviettoja ja valmistivat heille lahjoja, Nurminen avaa.

Me muistamme: jätä kiitoksesi lotille ja pikkulotille!

Tänään lottien keski-ikä on jo lähemmäs 100 ja pikkulottien yli 90 vuotta. Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi kansalaisilla on mahdollisuus kiittää ja tervehtiä lakkautettuun lottajärjestöön kuuluneita naisia eli lottia ja pikkulottia. Julkisen kiitoksen voi käydä jättämässä osoitteessa www.lottasvärd100.fi. Samalla voi tutustua Lottagalleriaan, jonne on kerätty lottien ja pikkulottien mielenkiintoisia tarinoita. Lottagalleriaan voi myös edelleen ilmoittaa tuntemansa lotan tai pikkulotan. Ilmoittaminen onnistuu lotan suostumuksella ja sen voi tehdä asianomaisen omainen tai uskottu.

– Kiittäminen on konkreettinen ja tärkeä teko. Valtavan iso asia. Nyt kun elämme poikkeusaikaa ja sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet, sillä on entistäkin suurempi merkitys, Nurminen tähdentää.

Lotta Svärd 100 -juhlavuoden sivusto ja Lottagalleria www.lottasvard.fi
https://www.facebook.com/lottasvardsaatio

Ennen julkaisemattomia lottakuvia Instagramista @lottasvardofficial

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.