Maahanmuuttovirasto irtisanoo Halikon ja Imatran vastaanottokeskusten sopimukset ja supistaa seitsemän muun vastaanottokeskuksen paikkamäärää. Yhteensä Suomesta vähennetään 700 turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkaa.

– Koronapandemian takia pyrimme vähentämään tässä vaiheessa paikkoja useamman keskuksen sulkemisen sijaan. Näin meillä säilyy myös parempi valmius reagoida jossain vaiheessa mahdollisesti kasvavaan turvapaikanhakijoiden määrään, kertoo ylitarkastaja Mikko Välisalo.

Suljettavat vastaanottokeskukset eivät ole maakuntansa ainoita vastaanottokeskuksia. Paikkamääriä vähennetään vastaanottokeskuksista, joiden nykyinen paikkaluku on 200. Keskuksista supistetaan 50 paikkaa niin, että 1.7.2021 alkaen paikkaluku on 150.

Helsingin vastaanottokeskus on ainoa transit-keskus, johon kohdistuu vähennyksiä. Transit-keskuksella tarkoitetaan vastaanottokeskusta, joka sijaitsee Maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhutteluita tekevän toimipisteen lähellä ja on tarkoitettu ensisijaisesti uusille maahan tulleille turvapaikanhakijoille. Helsingin vastaanottokeskuksen kapasiteetin supistamisen syynä on myös kiinteistössä aloitettavat kunnostustoimet.
Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on alhainen

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä oli vuonna 2020 alhainen, ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jätettiin 1 275. Myös tänä vuonna uusien turvapaikanhakijoiden määrä on ollut alhainen. Tammi-helmikuussa 2021 jätettiin 96 ensimmäisiä turvapaikkahakemusta.

Vastaanottojärjestelmässä on nyt kirjoilla noin 5 800 turvapaikanhakijaa, joista noin 2 800 asuu vastaanottokeskuksissa. Tällä hetkellä käytettävissä on noin 1 600 vapaata paikkaa, joista noin 600-700 ovat ylimääräisiä. Koronapandemian aikana paikkatarve on vähentynyt noin 150 paikalla kuukaudessa.

Maahanmuuttovirasto pyrkii pitämään vastaanottokeskusten paikkamäärän tarvetta vastaavana, vuotuisen käyttöastetavoitteen ollessa 75 prosenttia.

Toimintansa kokonaan lopettavat vastaanottokeskukset:

Imatran vastaanottokeskus, Suomen Punainen Risti (SPR), 200 paikkaa. Toiminta loppuu 30.9.2021 mennessä.
Halikon vastaanottokeskus, SPR, 150 paikkaa. Toiminta loppuu 30.9.2021 mennessä.

Paikkojen vähennykset:

Helsingin vastaanottokeskus, Helsingin kaupunki. Paikkamäärä supistuu 50:llä. Uusi paikkamäärä on 150 1.7.2021 alkaen.

Kotkan vastaanottokeskus, Kotkan kaupunki. Paikkamäärä supistuu 50:llä. Uusi paikkamäärä on 150 1.7.2021 alkaen.

Tampereen vastaanottokeskus, Tampereen kaupunki. Paikkamäärä supistuu 50:llä. Uusi paikkamäärä on 150 1.7.2021 alkaen.

Vaasan vastaanottokeskus, Vaasan kaupunki. Paikkamäärä supistuu 50:llä. Uusi paikkamäärä on 150 1.7.2021 alkaen.

Kristiinankaupungin vastaanottokeskus, SPR. Paikkamäärä supistuu 50:llä. Uusi paikkamäärä on 150 1.7.2021 alkaen.

Porin vastaanottokeskus, SPR. Paikkamäärä supistuu 50:llä. Uusi paikkamäärä on 150 1.7.2021 alkaen.

Rovaniemen vastaanottokeskus, SPR. Paikkamäärä supistuu 50:llä. Uusi paikkamäärä on 150 1.7.2021 alkaen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.