Pasi Aaltonen surmattiin teräaseella 23-24.8.2002 kotiasunnossaan Tampereen keskustassa osoitteessa Satamakatu 5. [Poliisi]

Pasi Aaltonen surmattiin teräaseella 23-24.8.2002 kotiasunnossaan Tampereen keskustassa osoitteessa Satamakatu 5. Poliisin esitutkinnassa epäiltyä henkirikosta on tutkittu rikosnimikkeellä tappo. Epäilty tekijä on menehtynyt vuonna 2014.

Esitutkinta on kestänyt lähes 20-vuotta ja siinä on ollut lukuisia eri tutkintalinjoja. Päätöksen perusteena oleva tutkintalinja on ollut esitutkinnassa alkuvuodesta 2017.

Tutkimusnäytteiden tekninen tutkinta

Ratkaisevana tekijänä esitutkinnan suuntaamisessa on ollut julkisuudessa aiemmin esillä olleet Sievin Mustang -turvajalkineet, joita silminnäkijän mukaan kuljetti kädessään mieshenkilö tapahtumayönä 24.8.2002 noin klo 02.00 surma-asunnon suunnasta. Henkilö jätti kengät Näsilinnankatu 33 edustalle. Kenkiä kantaneella henkilöllä oli myös jalassaan kengät. Turvajalkineet otettiin talteen ja toimitettiin poliisille. Kenkiin suoritettiin useaan eri otteeseen teknistä tutkintaan. DNA-tutkimuksen kehittymisen myötä kengän ulkopinnalta pystyttiin taltioimaan DNA-tunniste, joka kuului tekoaikana 23-vuotiaalle mieshenkilölle. Henkilö oli rekisteröity poliisin rekisteriin.

Jo esitutkinnan alkuvaiheessa pystyttiin karva- ja kuitututkimuksilla yhdistämään turvajalkineet asuntoon, jossa surmateko tapahtui. Surma-asunnosta oli kadonnut vastaavanlaiset mustat kävelykengät, jotka uhri oli saanut lahjaksi joitakin viikkoja ennen surmatekoa. On todennäköistä, että surmaaja on laittanut jalkaansa nämä tapahtumapaikalta kadonneet kengät.

Rikoksesta epäillyn haltuun turvajalkineet ovat päätyneet työpaikan kautta. Esitutkinnan alkuvaiheessa myös ko. yritykseen suoritettiin turvajalkineiden osalta tarkastustoimia, mutta tällöin epäselväksi jäi se, kenelle kengät oli luovutettu.

Pasi Aaltonen ei todennäköisesti tuntenut rikoksesta epäiltyä

Esitutkinnassa on selvinnyt rikoksesta epäillyn olleen 23.8.2002 klo 22.38 Hämeenkatu 12 pankkiautomaatilla. Pasi Aaltonen on ollut illalla 23.8.2002 Tampereen keskustassa ja hän on käynyt useammassa eri ravintolassa. Viimeinen havainto Aaltosesta on ravintola Mixeistä ja hän on todennäköisesti ottanut keskiyöllä 23-24.8.2002 taksikyydin rautatieaseman taksitolpalta Satamakadulle.

Suoritettujen selvitysten perusteella on todennäköistä, että Pasi Aaltonen ja rikoksesta epäilty eivät ole entuudestaan tunteneet toisiaan.

Esitutkinnassa on hankittu erilaisia selvityksiä liittyen rikoksesta epäiltyyn henkilöön. Nämä tiedot tukevat rikosepäilyä, mutta ovat julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä, joten niiden sisältöä ei voida julkaista. Rikoksesta epäilty on menehtynyt vuonna 2014 eikä hänen kuulustelujaan ole voitu suorittaa.

Esitutkinta on päätetty

Esitutkinnassa on tehty esitutkintalain mukaista syyttäjäyhteistyötä. Rikoksesta epäilty on kuollut, joten asiassa ei voida tehdä syyteharkintaa tai saattaa asiaa muutoin syyttäjän ratkaistavaksi eikä myöskään syyteharkinnan perusteella mahdollisesti oikeuden arvioitavaksi.

Pasi Aaltosen kuolemaan johtaneen henkirikoksen (tappo) esitutkinta on päätetty tutkinnanjohtajan, rikosylikomisario Juha Siljamäen päätöksellä (ETL 10:2.2).

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi