Oulun kaupungintalolla liehuneet kaksi sateenkaarilippua ja yksi translippu varastettiin viime yönä. Liput nostettiin salkoon eilen käynnistyneen Oulu Priden kunniaksi.

Oulu Pride ry ja Oulun kaupunki tuomitsevat sateenkaarilipun varastamisen. Teko kertoo vihasta sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja sillä osoitetaan, ettei sateenkaari-ihmisillä ole oikeus näkyä. Tämä lietsoo vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja lisää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien turvattomuuden tunnetta.

”Lippuvarkaus on aina vakava asia, ja tässä vakavuutta lisää teon kohdistuminen vähemmistölle todella tärkeisiin sateenkaari- ja translippuihin. Varkaus kertoo siitä, että pridejä tarvitaan eikä yhdenvertaisuuden eteen tehtävä työ ole valmis. Me emme anna tämän lannistaa meitä tai hyvin alkanutta prideviikkoa, vaan jatkamme vielä tarmokkaammin työtämme yhdenvertaisemman maailman puolesta”, sanoo Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen.

Suomessa järjestetään tänä vuonna parikymmentä Pride-tapahtumaa eri puolilla maata, osa etänä ja osa lähitapahtumina. Sateenkaarilippuja on varastettu ja jopa poltettu lähivuosina useilla paikkakunnilla. Sateenkaariliputus on symbolisesti tärkeää, jotta kaikki kuntalaiset voivat tuntea olevansa yhdenvertaisia ja tulevansa näkyviksi.

”Vaikka lippujen arvo ei ole taloudellisesti merkittävä, me yhdistyksessä otamme asian kuitenkin hyvin vakavasti niiden symbolisen arvon vuoksi, ja olemme olleet tapauksesta yhteydessä viranomaisiin. Tärkeiden lippujen polttaminen varmasti harmittaa monia. Pyydämmekin ilmoittamaan poliisille kaikki havainnot tapauksesta”, sanoo Oulu Pride ry:n puheenjohtaja Minna Pallari.

Varastamisesta on tehty rikosilmoitus. Oulu Pride ry ja Oulun kaupunki vaativat, että tapaus otetaan vakavasti ja tutkitaan huolella.

”Oulun kaupunki haluaa auttaa poliisia selvittämään tapahtuneen, jotta liputus voi jatkua rauhassa. Kaupunki tarjoaa liputusmahdollisuuden arvokkaalle paikalle eri tapahtumille, ja tämä Oulu Pride on yksi niistä”, sanoo Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen.

Pridet ovat yhdenvertaisuutta edistäviä ihmisoikeustapahtumia, joihin osallistuvat niin julkiset palvelut, yritykset kuin muutkin yhteisöt.

Oulu Priden suojelija, ministeri Tytti Tuppurainen kirjoitti blogissaan liputuksen merkityksestä: ”Kenenkään ei pidä joutua piilottelemaan itseään kotona tai työpaikalla. Meidän on liputettava kaikki tervetulleiksi omana itsenään”.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi