”Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Olemme halunneet kuunnella yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta. Tiernapojat perustuvat kansainväliseen kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Kuninkaat edustavat kolmea maanosaa Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Näytelmässä afrikkalaista kuningasta edustava Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä haluttu tuoda esiin joko mustalla parralla tai meikkaamalla kasvot tummiksi sekä kuninkaan tummalla vaatetuksella.

Tiernasäätiö on päättänyt, että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita ja suosittelee kaikille muillekin, että Murjaanien kuninkaan roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta tai kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta vanhan perinteen mukaisesti tai muuten siten, että rasistiseen blackface’iin ei viitata.

Haluamme, että perinteiseen tiernapoikanäytelmään ei liitetä sille vieraita merkityksiä, vaan että se säilyy tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana, pääasiassa nuorten esittämänä moniarvoisena joulunäytelmänä.”

Tiernasäätiö ei myöskään edellytä naispuolisilta esiintyjiltä parran tai viiksien meikkaamista kasvoihin. Asusteet ja näytelmän kulku tuovat esiin roolit.

Tiernapoikanäytelmä on monipuolista nuorisokulttuuria. Joukkueen tulee löytää neljä jäsentä, joiden laulu ja stemmat toimivat joko yksi- tai moniäänisesti, heidän täytyy harjoittaa lavaesiintymistä ja koreografiaa ja luoda oma ilmeensä asusteilla. Nuoret saavat hyvää kokemusta esiintymisiinsä erilaisissa tilanteissa ja erilaisen yleisön edessä. Koko prosessi on nuorille hyvin voimaannuttavaa toimintaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi