Lauantaina saapuva matalapaine tuo eteläiseen Suomeen runsaasti lunta ja kovia tuulia. Elenia on varautunut Valtteri-myräkkään ja on valmiudessa sen aiheuttamien sähkökatkojen hoitoon. Lumentulo voi jatkua lauantain alkuillasta aina alkuviikkoon, mikä pahimmillaan voi synnyttää eri puolille Etelä-Suomea pitkäkestoisen lumikuormatilanteen.

Ennakoimme lumimyräkän aiheuttavan vaikeuksia sähkönjakeluun Elenian verkkoalueella erityisesti Kanta-Hämeessä sekä Pirkanmaan etelä- ja länsiosissa. Lumisaderintaman reitin mukaan sähkökatkoja voi tulla myös muualla Hämeessä, Pirkanmaalla sekä Keski-Suomessa. Jos lämpötila on sisämaassa nollan vaiheilla, tarttuu lumi puihin taivuttaen oksia ja runkoja sähkölinjoille.

Perjantain sääennusteiden pohjalta on vielä on epävarmaa, miten paljon puihin kertyy lumikuormaa. Tähän vaikuttaa erityisesti lämpötila ja tuleeko lumi märkänä vai pakkaslumena. Samoin matalapaineen reittiin liittyy vielä epävarmuuksia.

Tuulen vaikutukset sähkönjakeluun jäänevät tällä kertaa vähäisiksi, koska maa on roudassa ja puissa ei ole lehtiä. Kovasta tuulesta voi olla jopa enemmän hyötyä kuin haittaa, jos tuuli ravistelee lunta puustosta alas.

Huono ajokeli hidastaa sähköverkon vikojen korjausta. Vaikka Elenian urakoitsijakumppaneiden kalusto on maastokelpoista, hidastaa huono ajokeli liikennettä ja maastossa liikkumista.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi