Uhri löytyi Lappeenrannasta Lauritsalan venesatamasta palaneesta autosta. KUVA: POLIISI

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi alentuneesti syyntakeisena murhaan syyllistyneen henkilön elinkautisen sijasta 13 vuoden määräaikaiseen vankeusrangaistukseen. KKO katsoi, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tuomitsemiseen ei ollut perusteita, vaikka murhaan liittyi menettelyn moitittavuutta korostavia piirteitä.

Rikosten tekoaikana 19-vuotias henkilö oli tuomittu käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa murhasta sekä eräistä muista rikoksista elinkaudeksi vankeuteen. Mielentilalausunnon mukaan hän oli ollut tekojen aikana alentuneesti syyntakeinen.

Korkeimmassa oikeudessa käsiteltiin pelkästään kysymystä siitä, mikä rangaistus murhasta oli määrättävä. KKO totesi ratkaisussaan, että alentunut syyntakeisuus lieventää rikoksentekijän syyllisyyttä. Enimmäisrangaistuksen tuomitseminen alentuneesti syyntakeiselle edellyttää sitä, että teko olisi murhaksikin täysin poikkeuksellinen ja selvästi törkeämpi kuin vastaavat rikokset yleensä. Korkeimman oikeuden mukaan rikoksen törkeydestä ja moitittavuudesta huolimatta murhaa ei tässä tapauksessa voitu pitää niin poikkeuksellisena, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tuomitsemiseen alentuneesti syyntakeiselle tekijälle olisi edellytyksiä.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi