Toivoen rauhaa Ukrainassa ja kaikkialla maailmassa Sini Harkki Greenpeacen Pohjoismaiden ohjelmajohtaja

Greenpeace tuomitsee Venäjän hallituksen laittoman hyökkäyksen Ukrainaan. Presidentti Putinin on välittömästi vedettävä joukkonsa takaisin ja lopetettava sotatoimet.

Henkilökuntamme ja vapaaehtoisemme Itä-Euroopassa ovat vastaanottaneet ja valmistautuvat vastaanottamaan perheitä ja ihmisiä, jotka pakenevat Ukrainasta. Greenpeacella ei ole toimistoa Ukrainassa, mutta viime viikosta lähtien kollegamme Puolassa, Unkarissa, Slovakiassa, Bulgariassa ja Romaniassa ovat keskittyneet auttamaan ukrainalaisia. Olemme tarjonneet asiantuntemustamme sekä tiloja ja tarvikkeita humanitaarista apua tarjoaville järjestöille.

Olemme tottuneita toimimaan kentällä. Työntekijämme ja aktivistimme on koulutettu kriisitilanteisiin. Lauantaina Slovakian Greenpeace toimitti ensimmäisen tarvikelähetyksen Ukrainan rajalle, jossa humanitaariset järjestöt ottavat pakolaisia vastaan. Sunnuntaina Greenpeace toimitti rajalle suuren ruokalähetyksen ja lämmitetyn teltan, jossa ihmiset voivat hengähtää. Välittömästi teltan pystyttämisen jälkeen lapsia ja äitejä kerääntyi lepäämään sen suojaan.

Greenpeace on sekä ympäristöjärjestö että rauhan järjestö. Aivan alusta asti olemme kamppailleet rauhanomaisen tulevaisuuden puolesta – sana ”rauha” on jopa nimessämme. Tämä ei valitettavasti ole ensimmäinen kerta, kun olemme vaatineet sodan lopettamista ja tukeneet hädässä olevia ihmisiä.

Vuonna 1985 Greenpeace avusti Marshall-saarten asukkaiden evakuoinnissa Tyynellämerellä ydinasekokeiden aiheuttaman radioaktiivisen laskeuman alta. Menimme antamaan hätäapua Haitille vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen ja Filippiineille 2012 taifuunin aiheuttaman tuhon jälkeen. Vuosina 2015 ja 2016 veneenkuljettajamme osallistuivat Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön meripelastusoperaatioihin auttamalla Syyrian sotaa pakenevia turvaan merestä.

Tällaisissa tilanteissa tarvitsemme ennen kaikkea myötätuntoa ja solidaarisuutta. Emme saa koskaan kääntää selkäämme apua tarvitseville.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi