Kuva: Hätäkeskuslaitos
Pelastusopistosta valmistui 4. kesäkuuta uusia hätäkeskuspäivystäjätutinnon suorittaneita. Heistä 19 henkilöä aloitti hätäkeskuspäivystäjän työt 10.6. neljässä eri hätäkeskuksessa.
– Kesä on hätäkeskusten kiireisintä aikaa, joten halusimme heidät töihin mahdollisimman nopeasti. Rekrytoinnit jakautuivat siten, että Turkuun otettiin kuusi, Poriin viisi, Ouluun neljä ja Keravalle viisi hätäkeskuspäivystäjää, sanoo henkilöstöpäällikkö Antti Koskela.
Avoimien paikkojen määrän jakautuminen eri hätäkeskuksiin määräytyy hätäkeskuskohtaisten henkilöstöresurssitarpeiden ja -suunnitelmien mukaan. Joihinkin hätäkeskuksiin oli enemmän hakijoita, kuin mitä voitiin ottaa – tai toisin päin.
– Keravalle oltaisiin voitu rekrytoida jopa 11 henkilöä, mutta sinne haki vain viisi henkilöä. Niin ikään Turussa olisi ollut yhdeksän paikkaa auki, mutta sinne haki vain viisi henkilöä.
Koskela alleviivaa, että aina ei välttämättä heti pääse siihen hätäkeskukseen, mihin ensisijaisesti haluaisi. Työkokemus jossain toissijaisessa hätäkeskuksessa kuitenkin auttaa pääsemään myöhemmin sinne hätäkeskukseen, mihin haluaa.
– Kuopioon olisi halunnut sijoittua useampikin henkilö, mutta tässä rekrytoinnissa siellä ei valitettavasti ollut avoimia paikkoja, kuten ei myöskään Vaasassa. Avoimien paikkojen määrä ja valmistuneiden hätäkeskuspäivystäjien työpaikan sijaintitoiveet eivät aina mene yksiin, mutta teemme parhaamme niiden yhteensovittamiseksi, Koskela sanoo.
Hän myös lisää, että kaikkiin hätäkeskuksiin kannattaa hakea töihin, koska työkokemus auttaa sitten myöhemmin työnhaussa juuri siihen hätäkeskukseen, mihin haluaa. Työnantaja täyttää avoimet työpaikat henkilöstöresurssitarpeen mukaisesti.
– Kun itsellä on jo työkokemusta jostain hätäkeskuksesta, niin se on eduksi siinä kohtaa, kun myöhemmin hakee töihin toiseen hätäkeskukseen – jos se ei siis heti onnistunut. Paikkoja avautuu eri hätäkeskuksiin sitä mukaa kun ihmisiä jää eläkkeelle tai irtisanoutuu, hän lisää.
Henkilöstötilanne valoisammaksi pienin askelin
Koskelan mukaan tämä rekrytointi parantaa henkilötyövuosivajeen tilannetta noin 10:llä. Suunta on parempaan päin.
– Lisäksi syksyllä 2021 ylimääräisen hätäkeskuspäivystäjäkurssin toteutuminen tulee auttamaan henkilöstövajeeseemme merkittävästi. Tosin sen vaikutukset näkyvät vasta kurssin valmistuttua alkuvuonna 2023, mutta suunta on siis juuri oikea. Tuolloin voimme toivottavasti jättää huolet henkilöstövajeesta ja sen vaikutuksista henkilöstön jaksamiseen taaksemme, hän sanoo.