Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen viikon tapahtumista esille nousivat laiton uhkaus, tulipalojen tukinta, nuorisovalvonta ja kovat nopeudet liikenteessä.

Ravintolan työntekijää uhattiin aseella Vantaalla

Vantaan Korsossa sijaitsevan ravintolan työntekijää uhattiin aseella perjantai-iltana 5. helmikuuta. Itä-Uudenmaan poliisin partio sai tehtävän paikan päälle noin kello 19.47.

Ravintolan työntekijä kertoi partiolle, että hänelle entuudestaan tuttu mies oli osoittanut häntä pistoolin näköisellä esineellä ja uhannut tappaa hänet. Tapahtuma oli todettavissa ravintolan valvontatallenteesta.

– Partion saapuessa kohteeseen epäilty tekijä oli jo poistunut ravintolasta, mutta hänet tavoitettiin hieman myöhemmin kotiosoitteestaan. Tekoon epäilty mies otettiin kiinni, ja hänet toimitettiin Vantaan poliisivankilaan, kertoo tapauksen tutkinnajohtaja rikoskomisario Timo Luoto.

– Tapausta tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa laittomana uhkauksena ja vainoamisena. Miestä epäiltiin alkuvaiheessa myös ampuma-aserikoksesta, mutta kotietsinnällä löytynyt epäilty tekoväline paljastui tarkemmassa tutkimuksessa kuula-aseeksi. Tapaukseen epäillään liittyvän vanhaa kaunaa siitä, että epäilty on aiemmin viime vuoden syksyllä saanut porttikiellon kyseiseen ravintolaan, Luoto jatkaa.

Poliisi on edistynyt Keravalla viime vuonna tapahtuneiden tulipalojen tutkinnassa

Itä-Uudenmaan poliisi on edistynyt Keravalla viime vuonna tapahtuneiden noin parinkymmenen tulipalon selvittämisessä.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jere Pääkkösen mukaan poliisi on saanut tulipaloista hyödyllisiä vihjeitä, joita on tarkistettu. Hyvin todennäköisesti suurin osa tulipaloista on noin 15-vuotiaiden poikien tekoja. Useampaa poikaa on kuultu ja tullaan vielä kuulemaan, mutta yhtään varsinaista tekijää ei kuitenkaan ole vielä poliisin tiedossa.

– Pojat kiistävät kuulusteluissaan syyllisyytensä tulipaloihin, Pääkkönen kertoo.

Kaikki syksyn palot Keravalla ovat yhä tutkinnassa, ja niitä tutkitaan yhtenä isona kokonaisuutena. Jos tekijän tai tekijöiden syyllisyys saadaan selvitettyä, he ovat iästään riippumatta vahingonkorvausvastuussa aiheuttamistaan vahingoista.

Tulipalojen loppumisen syyksi Jere Pääkkönen epäilee nuorisoporukoiden mielenkiinnon kohdistumista muihin aktiviteetteihin sekä viilentynyttä säätä. Myös sillä lienee oma vaikutuksensa, että poliisi on pyrkinyt aktiivisesti selvittämään tapauksia ja puhuttanut Keravan nuorisoa.

Pääkkönen pyytää, että mikäli tulipaloja vielä jatkossa ilmenee, vihjeitä saa ja kannattaa ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Poliisin viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen

Koko viikon aikana poliisille välitettiin yhteensä vajaa 1 800 erilaista poliisitehtävää eli määrä oli lähes sama kuin edellisellä viikolla.

– Kotihälytystehtävät ovat edelleen korkealla tasolla, ja ne painottuvat viikonloppuihin. Viime viikonloppuna poliisi hoiti vajaa 100 kotihälytystehtävää. Kaiken kaikkiaan viikonlopun aikana poliisilla oli vajaa 550 tehtävää, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Koronan vaikutukset näkyvät selvästi poliisitehtävissä muun muassa siinä, että erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien. Ravintoloiden sulkiessa ovensa kello 23 perinteiset yleisten paikkojen pahoinpitelyt aamuyöllä ovat edelleen huomattavasti vähentyneet, ja viime viikolla niitä kirjattiin vain 15. – Myös talvisella kelillä on suuri vaikutus yleisten paikkojen häiriötehtävien vähenemiseen, Ojala jatkaa.

Viikonloppuna tehostettua nuorisovalvontaa

Viikonloppuna, perjantain ja sunnuntain välisenä aikana Tikkurilan liikenneasemalla ja liikekeskus Dixissä tehtiin tehostettua valvontaa yhteistyössä mm. Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden, Dixin liikekeskuksen, Väyläviraston, Finntrafficin turvavalvomon, VR:n ja HSL:n kanssa.

Valvontaa lisättiin viikonlopuksi, koska nuorten kokoontumiset Tikkurilan rautatieaseman ympäristössä olivat lisänneet huolta ja levottomuutta. Tiedotimme asiasta viime torstaina https://poliisi.fi/-/nuorten-kokoontumiset-tikkurilassa-huolestuttavat

Kokonaisuudessaan valvonta onnistui hyvin ja järjestyshäiriöitä oli vähän. Erityisenä huomiona voidaan mainita suuri nuorten määrä liikekeskuksessa ja erityisesti asemasillalla. Valvontaa tullaan edelleen jatkamaan tulevina viikonloppuina.

Liikennepoliisisektoria työllistivät raskaan liikenteen valvonta ja kovat nopeudet

Liikennepoliisisektorin partioit tekivät viikon aikana raskaan liikenteen kuljettajille useita ajo- ja lepoaikatarkastuksia. Asiat olivat kuljettajien osalta pääsääntöisesti hyvällä mallilla. Raskaan liikenteen valvonta jatkuu kuluvalla viikolla valtakunnallisen teeman mukaisesti.

– Talvisista olosuhteista huolimatta kovia nopeuksia mitataan liikenteessä edelleen, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

– Lauantaina poliisin haaviin jäi pari kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja sunnuntaina liikennepoliisin partio mittasi kahdelle seiskatiellä satasen nopeusrajoituksella kilpaa ajaneelle kuljettajalle nopeudeksi 173 km/h. Molempien kilpaa ajaneiden kuljettajien epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, Leppälä jatkaa.

Liikennepoliisin partiot osallistuivat viikonloppuna myös Vantaalla kauppakeskus Dixissä tehtyyn nuorisovalvontaan ja sekä poliisille välitettyjen hälytystehtävien hoitamiseen yhdessä valvonta- ja hälytystoimintasektorin partioiden kanssa.

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi