Tuostakin kuvasta sanottiin Iltsarin kommenttipalstalla, ” Eihän siellä ole taas kuin miehiä” Suurensin kuvaa ja merkitsin löytämäni naiset ja lapset. Minulla on toinen silmä melkein sokea ja toisessakin rajallinen näkökyky, mutta silti löysin

Afganistanin tilanteen myötä somen kommenttiosiot on taas pullollaan näitä “kattokaa, taas miehet pakenee ja jättää naiset ja lapset sodan ja tyrannian jalkoihin. Miksi nuo pelkurit ei jää puolustamaan isänmaataan? ”

Yritän selittää jälleen kerran…

Siihen on useita syitä. Tässä joitakin.

Pakomatka voi olla todella kallis. Esimerkiksi Syyrian kriisin aikaan maasta et käytännössä päässyt pois kuin ihmissalakuljettajien avulla. Sama tilanne oli Irakilaisilla.

Koko perheen (4 henkinen) salakujetuskustannukset on keskivertoisesti noin 40-50 000 dollaria. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain erittäin varakkailla on tuo mahdollisuus. Ja ilman ihmissalakuljettajiakaan pakomatka ei todellakaan ole ilmaista puuhaa…

Eli mikä vaihtoehto on sitten keskiluokalla ja köyhillä?

Hyvin usein ainoa vaihtoehto on kerätä rahaa koko suvulta ja toivoa että saadaan kasaan tarpeeksi yhden henkilön matkaan. Haavena että tämä henkilö pystyy auttamaan muita sitten Euroopasta käsin.

Jos rahaa saadaan tarpeeksi kasaan, suku valitsee keskuudestaan lähtijän.

Suvun vanhukset on raihnaisia ja iäkkäitä, heillä on heikoimmat mahdollisuudet selvitä matkasta. Perille päästyään eivät jaksa tehdä töitä, joten kuinka selviäisivät taloudellisesti? Suvun pienimmät lapset, sama ongelma, matkan ja työnteon suhteen.

Entäpä suvun nuoret naiset. Usein perheellä ei ole edes tietoa siitä millaista elämä Euroopassa on. Onko naisella samat työnsaantimahdollisuudet kuin miehillä jne. Mutta suurin ongelma nuorten naisten matkaan lähtemisen suhteen on ihmiskauppa. Tyttöjä ja nuoria naisia katoaa pakomatkalla eniten. He ovat kaikkein potentiaalisimpia joutumaan ihmiskaupan uhreiksi. Keitä siis jää jäljelle? Matkan vaaroista todennäköisimmin selviää se suvun nuorehko, terve ja fyysisesti vahva mies. Hänellä on perille päästyään myös parhaat edellytykset tehdä mahdollisimman paljon töitä ja lähettää rahaa kotimaahan jääville. Rahatulot vaikuttavat oleellisesti myös siihen onko mahdollista saada sukulaisia turvaan myöhemmin perheenyhdistämisen keinoin, tai lähettämällä tarpeeksi rahaa jotta seuraava pääsee pakenemaan. Tämä siis yleisesti pakolaisuudesta.

Ja nyt Afganistaniin. Moni kysyy, miksi nämä miehet “karkaa” eivätkä jää puolustamaan isänmaataan.

Tilanne ei todellakaan ole kuin Suomen talvisota, jossa suomimiehet kunniakkaasti puolusti omaa isänmaataan. Tilannetta voi kuvailla enemmänkin sisällissodaksi jossa tällä hetkellä vain yhdellä osapuolella on aseellinen ylivoima, ja vieläpä murskaava sellainen, kuten Kabulin valtauksen kohdalla nähtiin. Kuinka nämä aseettomat siviilit puolustaisivat isänmaataan?

Edellisellä kerralla kun Talibanit nousi valtaan, he kävivät värväämään nuoria miehiä riveihinsä. Mikäli et suostunut taistelemaan heidän joukoissaan oli todennäköinen seuraus kuolema.

Taliban on ilmaissut, että olisivat tehneet liennytyksiä sitten edellisen valtaannousun, mutta harva niihin puheisiin uskoo. Todennäköisemmin Taliban jatkaa samalla linjalla tälläkin kertaa.

Tässä siis joitakin syitä, miksi pakolaisten joukossa näkyy paljon nuoria miehiä.

17.08.2021 Sofia Skaffari

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi