Kanta-Hämeen keskussairaalan kautta maakunnan jatkohoitosairaaloihin Hämeenlinnaan ja Forssaan levinneen ja Riihimäellä samaan aikaan todetun osastoepidemian aiheuttajaksi on paljastunut THL:n sekvensoinnissa viruksen Intian variantti.
– Kokemuksiemme perusteella tämä variantti on erittäin herkästi leviävä, kuten on nähty myös Keski-Pohjanmaan epidemian kohdalla. Viruksen muiden muotojen torjumiseen aiemmin onnistuneesti käytetyt suojaustoimenpiteet ja -välineet ovat osoittautuneet riittämättömiksi tämän variantin kohdalla, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.
Sairaalaepidemioissa tartunnan saaneita on yhteensä yli 80, joista suurin osa kertaalleen rokotuksen saaneita. Kaksi rokotusta saaneista, pisara-eristystoimin suojautuneista hoitotyön tekijöistäkin noin 11 prosenttia on saanut tartunnan. Heistä yli puolet on saanut taudista kliinisiä oireita, osa merkittäviäkin. Kahteen kertaan rokotettujen henkilökunnan jäsenten perheissäkin on todettu selviä jatkotartuntoja, mikä antaa tarkentuvaa tietoa rokotettujen tartuttavuudesta.
– Sinänsä Pfizer-Biontechin rokotteen tutkimuksissa saadut tulokset Intian variantin osalta vastaavat lähes prosentilleen meidän kokemuksiamme, mutta tämän virusmuodon tartuttavuus niin sanotun universal masking -tason suojavarusteiden lävitsekin on todella korkea. Huolenamme on, että nyt Suomessa nopealla tahdilla tehtävä rajoitustoimien purku ja herpaantuminen turvavälien sekä maskien käytössä voi aiheuttaa tilanteen nopean heikkenemisen muuallakin kuin Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla, jos näitä epidemioita ei saada tukahdutettua nopeasti, Leskinen pohtii.
– Huolta lisää se, että ensimmäisen rokotuksen jälkeen taudinkuva voi riskiryhmälläkin alkaa erityisen lievänä ja koronatartunnan havaitseminen voi olla aiempaa haastavampaa, hän lisää.
Koulujen etäopetus ja muita toimia pohdintaan
Kanta-Hämeessä sairaalaepidemia on nopeasti laittanut terveydenhuollon kantokyvyn äärirajoilleen, kun jatkohoitopaikkoihin ei voida henkilöstön laajojen karanteenien ja altistuneiden potilaiden määrän vuoksi lähettää potilaita. Yhteensä seitsemän potilasta on menehtynyt kahden viikon sisällä.
– Potilaat ovat iäkkäitä ja pääosin perussairauksista kärsineitä, ja osalla COVID-19 ei ole ollut pääasiallinen kuolemansyy, vaan myötävaikuttava tekijä, mutta tilanne on joka tapauksessa varsin vakava. Tämä variantti täytyy saada kuriin, johtajaylilääkäri toteaa.
Maakunnan pandemiaryhmä aikoo pitää ylimääräisen kokouksen mahdollisimman nopeasti päättääkseen uusista toimenpiteistä ja suosituksista.
– Suositamme todennäköisesti myös kaikille tartunnalle altistuneille, karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheenjäsenille omaehtoista karanteenia tai pohdimme jopa perheenjäsenien karanteeniin määräämistä, mikä ei ole ollut tarpeellista aiempien virusmuotojen kohdalla. Aiemmin koulujen etäopetukselle ei nähty tarvetta, mutta nyt se nousee uudelleen asialistalle, sillä Keski-Pohjanmaan kokemukset saman variantin osalta antavat viitettä myös aktiivisempaan tartuntariskiin nuorten kohdalla.
Sekvensointitulosten perusteella selvityksen alla on myös mahdollisuus, että sairaalaepidemiat eivät olekaan erillisiä, kuten aiemmin jäljitystyön perusteella ajateltiin. Intian variantin ollessa yhä hyvin harvinainen valtakunnallisesti, pidetään yhtenä mahdollisuutena sen leviämistä Kanta-Hämeeseen ensin matkailuun liittyvässä ketjussa, mistä se levisi potilaan kautta sairaalahoidon yhteydessä henkilöstöön.
– Valitettavasti tartunnat levisivät ohjeiden mukaisesta suojautumisesta huolimatta hoitohenkilöstöön ja sitä kautta muihin potilaisiin ja edelleen jatkohoitopaikkoihin, nyt tunnetuin seurauksin, Leskinen toteaa.
Johtajaylilääkäri muistuttaa, että Kanta-Hämeessä on myös useampia, todennäköisesti viruksen Brittivariantin aiheuttamia tartuntaketjuja, joiden leviäminen tulee yhtä lailla tukahduttaa, jotta kesä voisi olla normaalimpi.
– Vetoamme vielä kerran maakunnan väestöön, että jaksettaisiin noudattaa rajoituksia ja suosituksia, vaikka se taatusti raskaalta tuntuukin, kun muuta Suomea avataan nopeasti. Kanta-Häme on tähän asti selviytynyt pandemiasta erinomaisesti, nyt täytyy vielä tämä viimeinen ponnistus ottaa, Leskinen päättää.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri järjestää tilanteen vuoksi torstaina infotilaisuudet sekä medialle että väestölle, joissa kerrotaan myös maakunnan pandemiaryhmän päätöksistä julkisuuteen.