Nuori moottoripyöräilijä ajoi poliisia karkuun Kontiolahdella viime viikon lauantaina. Videota tapahtumista on jaettu sosiaalisessa mediassa. Poliisi jatkaa tapauksen esitutkintaa ja kuljettajan henkilöllisyyden selvittämistä.

Lauantaina 2.7.2022 poliisi valvoi liikennettä Kontiolahden Uurontiellä. Alueella oli useita mopoja ja moottoripyöriä kokoontuneena niin sanotulla moposuoralla. Yksi moottoripyöräilijöistä lähti poliisia karkuun ja takaa-ajon päätteeksi poliisi ei saavuttanut kuljettajaa. Takaa-ajon aikana nuori ajoi kovalla nopeudella kevyen liikenteen väylällä ja vastaantulevien kaistalla. Poliisi epäilee häntä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tapahtumia kuvattiin videolle, jota on jaettu esimerkiksi TikTokissa.

Poliisi jatkaa tapauksen esitutkintaa ja kuljettajan henkilöllisyyden selvittämistä. Liitteessä on poliisipartion ottama kuva moottoripyörästä ja kuljettajasta. Pyydämme kuljettajaa ilmoittautumaan poliisille ja kuljettajan tunnistavia henkilöitä ilmoittamaan tietonsa Itä-Suomen poliisin vihjesähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai vihjenumeroon 0295 415 232.

Mopomiittien valvonnassa poliisin tavoite ei ole kiusanteko

Myös muita vastaavia ylilyöntejä on tullut poliisin tietoon kesän aikana. Takaa-ajotilanteiden lisäksi miiteissä tapahtuu usein myös ajoneuvoilla keulimista, kiihdyttelyä ja muita vaaratilanteita. Joskus näistä kuvataan videoita, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa.

– Esimerkiksi poliisin takaa-ajoon haastamisen taustalla voikin olla sosiaalisen median tarjoama hetkellinen julkisuus. Kuten jokainen voi ymmärtää, huomion tai näyttökertojen havittelu ei ole syy oman tai muiden turvallisuuden vaarantamiselle, kertoo rikoskomisario Petri Tirronen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Pakotilanteessa kuljettaja asettaa muiden tienkäyttäjien lisäksi vaaraan ennen kaikkea itsensä. Onnettomuuden lisäksi tilanne voi nuoren kuljettajan kohdalla johtaa siihen, että poliisi voi joutua ilmoittamaan tapahtuneesta sosiaaliviranomaisille. Näin poliisi toimii, jos lapsen tai nuoren oma liikennekäyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä. Toistuvista vakavista liikennerikoksista ja poliisin toiminnan haittaamisesta tai estämisestä voi olla seurauksena myös ajokielto, ajoneuvon takavarikointi, ajoneuvon määrääminen katsastukseen ja sakko.

– Moottoripyöräilyä ja mopoilla kokoontumista voi hyvinkin harrastaa ilman, että siitä aiheutuisi häiriötä tai vaaraa. Mopomiittien ja muiden kokoontumisajojen valvonnassa poliisin tavoite ei ole kiusanteko, vaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden sekä liikenneturvallisuuden ylläpitäminen. Rikkeisiin ja rikoksiin sekä vaaralliseen toimintaan poliisi puuttuu aina, Tirronen kertoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi