Puutarhan syyskunnostuksen jätteet kiertoon
Puutarhan ja pihan syyskunnostuksessa syntyy paljon kierrätyskelpoista jätemateriaalia. Lehdet haravoidaan kompostiin, oksat pilkotaan takkapuiksi ja omenasatoa voi jakaa vaikkapa sosiaalisen median kautta hyötykäyttöön.
Jätteet lajitellaan asianmukaisesti taloyhtiön tai kunnan järjestämään lajittelupisteeseen. Oikealla lajittelulla materiaalit ohjautuvat hyötykäyttöön, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä ja parantaa materiaalitehokkuutta.
Oksat, lehdet ja puutarhajäte
Puiden lehtien sekä ruoho- ja muun kasvijätteen kompostointi vähentää kaatopaikalle päätyvän, metaanipäästöjä aiheuttavan biohajoavan jätteen määrää. Parasta on, jos eloperäinen jäte kierrätetään omalla tontilla niin suurilta osin kuin mahdollista.
Puutarhajätteet kompostoidaan joko lämpöeristämättömässä kehikossa tai haittaeläimiltä eristetyssä puutarhakompostorissa, johon voi kompostoida myös keittiön biojätteet.
Puiden ja pensaiden syysleikkauksessa syntyvät oksat kannattaa hakettaa ja käyttää omalla tontilla kateaineena tai kompostorin seosaineena. Isoimmat oksat pilkotaan ja käytetään polttopuuna kuivumisen jälkeen.
Jos oksia ja lehtiä on enemmän kuin kompostoriin tai kateaineeksi tarvitaan, niille tulee tilata vaihtolava tai kuljettaa itse kunnan puutarhajätteen vastaanottopisteeseen.
”Omakotitaloasujilla jätettä kertyy yleensä sen verran vähän, että kannattaa tilata naapureiden kanssa yhteinen lava. Näin lavaa hyödynnetään tehokkaasti ja voidaan jakaa kustannuksia”, vinkkaa Lassila & Tikanojan ympäristöhuollon asiantuntija Riikka Kinnunen.
Puutarhajätteellä ja esimerkiksi omenoilla ei pidä täyttää jäteastiaa, koska astiasta tulee liian painava. Hyvää satoa on sääli heittää hukkaan. Sosiaaliseen mediaan onkin muodostunut ryhmiä, joissa ylimääräistä satoaan voi tarjota hyötykäyttöön sellaisille, joilla ei omaa puutarhaa ole. Ylimääräisen sadon voi myös kompostoida tai viedä kunnan puutarhajätteen vastaanottopisteeseen.
”Puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille on kielletty”, Kinnunen muistuttaa.
Syksyllä istutettavien kukkasipuleiden ja -mukuloiden sekä astiataimien mukana tulee paljon muuta materiaalia.
”Jo ostaessasi voit vaikuttaa pakkausjätteen määrään ja laatuun. Vältä kertakäyttöä ja turhaa pakkaamista. Suosi tuotteita, jotka on merkitty ympäristömerkillä. Kierrätä kaikki kierrätyskelpoinen materiaali”, Riikka Kinnunen toteaa.
Paperiset kukkasipulipussit lajitellaan keräyskartongin joukkoon tai energiajakeeseen. Muoviset kukkasipulipussit ja astiataimien muoviset taimiruukut kuuluvat energiajakeeseen. Joskus puutarhaliikkeillä on palautuspaikka myös muovisille taimiruukuille. Energiajakeeseen kuuluvat myös tyhjät muoviset syyslannoite-, kalkki-, nurmikko-, multa- ja turvesäkit. Keraamiset kukkaruukut käytetään uudelleen. Rikkinäiset ruukut voi hajottaa salaojituksen pohjamateriaaliksi.
Ulkotulet
Myös ulkotulet voi lajitella ja ohjata hyötykäyttöön. Kynttilänpätkät, steariini ja muovikuoriset ulkokynttilät lajitellaan energiajakeeseen.
Ulkotulien folioastiat voidaan lajitella pienmetallin joukkoon.
”Varmistathan kuitenkin, että muovinen ulkokynttilän kuori ei ole valmistettu PVC-muovista. PVC-muovi lajitellaan kaatopaikkajätteeseen”, Kinnunen muistuttaa
Puutarhakalusteet
Puutarhakalusteet kannattaa ennen talvisäilöön laittamista puhdistaa ja huoltaa, jolloin ne on helppo ottaa taas keväällä käyttöön.
Jos kalusteet ovat tulleet tiensä päähän, ne on hävitettävä asianmukaisesti. Kyllästetyt puutarhakalusteet ovat vaarallista jätettä (ent. ongelmajäte), joten ne tulee toimittaa kyllästetyn puun erilliskeräykseen.
Muovisia puutarhakalusteita on valmistettu Suomessa muun muassa polypropeenista (PP). Polypropeeni on energiajakeeseen soveltuva polttokelpoinen muovi. PVC -muovista valmistetut puutarhakalusteet eivät sovellu polttoon. Valmistusmuovi ratkaisee puutarhakalusteen hyödynnettävyyden.
”Puutarhakalusteet eivät kuulu suuren kokonsa johdosta kiinteistön jäteastioihin tai aluekeräyspisteisiin. Ne tulee viedä suoraan jätteenkäsittelyasemalle tai pienkierrätysasemalle. Ehjät , mutta itselle tarpeettomiksi jäänee kalusteet kannattaa tietysti ennemmin myydä tai lahjoittaa eteenpäin käyttöön”, Riikka Kinnunen toteaa.
Lassila & Tikanoja on erikoistunut ympäristönhuoltoon sekä kiinteistöjen ja laitosten tukipalveluihin. L&T toimii Suomessa, Ruotsissa, Latviassa ja Venäjällä. L&T:n liikevaihto vuonna 2011 oli 652 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 10 000 henkilöä. L&T on listattu NASDAQ OMX Helsingissä.