Imatralla murtauduttiin kerrostaloasuntoon ja yhdistyksen tiloihin. Lappeenrannassa murtauduttiin useisiin häkkivarastoihin. Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja, tai muuten asiasta tietäviä ilmoittamaan havaintonsa.

Imatralla murtauduttiin kerrostaloasuntoon Mansikkalan kaupunginosassa 7.8.22 yön aikana. Asunnosta anastettiin mm. käteistä rahaa ja alkoholia. Poliisi tutkii asiaa törkeänä varkautena.

Lisäksi Imatralla murtauduttiin yhdistyksen tiloihin Vuoksenniskan kaupunginosassa 31.7.-7.8.22 välisenä aikana. Tapahtumapaikalla oli sotkettu paikkoja, mutta ei anastettu omaisuutta. Poliisi tutkii asiaa varkauden yrityksenä.

Lappeenrannassa murtauduttiin useisiin häkkivarastoihin samassa kerrostalossa Tirilän kaupunginosassa 5.-6.8. välisenä aikana.  Mahdollisesti anastetun omaisuuden selvittely on poliisilla kesken. Poliisi tutkii asiaa varkautena.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja, tai muuten asiasta tietäviä ilmoittamaan havaintonsa sähköpostilla vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse 0295414559.

Keinoja estää asunto- ja varastomurtoja: suojaa, havainnoi, ilmoita poliisille

Omaisuusrikoksia voidaan ehkäistä melko yksinkertaisin keinoin ja vähin kustannuksin. Asuntoihin ja varastoihin murtautuminen kannattaa tehdä mahdollisimman hankalaksi, ääntä aiheuttavaksi ja aikaa vieväksi. Murtovarkauden riskiä voi myös pienentää seuraavilla keinoilla:

 • Hälytysjärjestelmät, kamerat ja niistä varottavat kyltit vaikuttavat rikollisten kohdevalintaan.
 • Naapuriapu eli kerro naapurillesi, jos olet poissa ja sovi asuntosi valvonnasta.
 • Pidä kotisi asutun näköisenä myös lomien aikaan. Tyhjennetty postilaatikko ja leikattu nurmikko viestivät siitä, että asunnossa on asukkaat paikalla.
 • Käy säännöllisesti varastollasi, jotta mahdolliset varkaudet ja vahingot havaittaisiin mahdollisimman nopeasti.
 • Pidä myös asunnon ja varaston ovet ja ikkunat lukituttuina aina, kun mahdollista. Tarkista lukkojen toimivuus (takalukitus ja turvalukko).
 • Jos et ole varma, missä kaikki kodin avaimet ovat, vaihda lukot. Kadonneista avaimista pitäisi aina ilmoittaa isännöitsijälle.
 • Älä pidä vara-avainta helpossa paikassa.
 • Älä kuuluta sosiaalisessa mediassa julkisesti lomiasi ja menojasi.
 • Kuvaa arvokkaampi omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi; nykyisin on hankittavissa merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.
 • Jätä verhot avoimiksi. Pane arvo-esineet piiloon siten, ettei niitä havaitse ainakaan ikkunoista sisään katsomalla.
 • Älä säilytä häkkivarastossa arvo-omaisuutta.
 • Ilmoita epäilyttävistä kulkijoista poliisille. Jos rikos tuntuu mahdolliselta tai todennäköiseltä, ilmoita hätäkeskukseen numeroon 112.

Ilmoita murrosta hätäkeskukselle

Varkaan kiinni saamiseksi kannattaa tuoreesta murrosta soittaa hätänumeroon 112, jotta partio voi tarvittaessa tulla kuvaamaan murtojäljet ja tehdä asiaan kuuluvaa rikospaikkatutkimusta. Lisäksi kannattaa poistua asunnosta, jotta et sotke tekopaikkaa ja poliisi voi tutkia asunnon.

Kiireettömistä asioista voit tehdä rikosilmoituksen poliisin verkkoasioinnissa tai käymällä poliisiasemalla rikosilmoitusten vastaanoton aukioloaikoina. Esitutkinnan aloittamista varten poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen siitä, mitä on tapahtunut ja keitä asia koskee. Muista listata rikosilmoitukseen varastetut tavarat sekä omaisuuden tunnisteet, sillä tämä helpottaa ja nopeuttaa rikoksen tutkintaa sekä auttaa anastetun omaisuuden palauttamisessa omistajalle.

Apua ja tukea rikosuhripäivystyksestä

Rikosuhripäivystys tukee rikoksen uhria, hänen läheisiään ja rikosasian todistajia. Poliisi voi pyytää rikoksen uhrilta lupaa siihen, että hänen tietonsa välitetään apua tarjoaville tahoille. Lisäksi jokainen avuntarvitsija voi itsekin olla auttavaan tahoon yhteydessä.

Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi