Kuva: Tullilaboratorio

Tullilaboratoriossa on tämän syksyn aikana otettu tutkittavaksi 44 erilaista kynttilätuotetta. Kaikki 15 tutkittua kakkukynttilää todettiin määräysten vastaisiksi. Pöytäkynttilät sen sijaan täyttivät turvallisuusvaatimukset lähes poikkeuksetta.

Yleisin kakkukynttilöissä havaittu virhe oli steariinin valuminen pian kynttilän sytyttämisen jälkeen. Elintarvikkeeseen valunut kynttilämassa pilaa kakun ja voi jopa aiheuttaa haittaa terveydelle. Harvoissa kakkukynttilöissä oli steariinin valumisen estävä jalusta, tai jalusta oli liian pieni.

Joissakin kakkukynttilöissä liekin todettiin olevan liian korkea, ja joidenkin kakkukynttilöiden lanka katkesi kesken palamisen. Tämä on huono asia, koska kytevää lankaa voi tippua elintarvikkeeseen tai alustalle, joka voi syttyä palamaan. Palava kaatuva lanka voi myös sytyttää kynttilämateriaalin palamaan, kuten eräälle kimalteella päällystetylle kakkukynttilälle tapahtui. Tutkimuksissa havaittiin myös, että joidenkin eläimiä tai hedelmiä muistuttavien kakkukynttilöiden ulkokuori syttyi testattaessa palamaan, ja koiran muotoinen kakkukynttilä aiheutti allaspalon. Allaspalolla tarkoitetaan höyrystyneen steariinin palamista, jonka vuoksi tuli saattaa kasvaa vaarallisen korkeaksi ja kuumaksi.

– Vaikuttaa siltä, että kakkukynttilöissä on panostettu ulkonäköön ja houkuttelevuuteen turvallisuuden kustannuksella, arvioi tullikemisti Kaisa Koistinen.

Lisäksi joidenkin kakkukynttilöiden pakkausmerkinnöissä todettiin puutteita. Pakkausmerkinnöillä on tarkoitus muun muassa ohjeistaa tuotteen turvallista käyttöä. Kaikki tutkitut kakkukynttilät oli valmistettu Kiinassa.

Pöytäkynttilät turvallisempia

Tähän mennessä Tullilaboratoriossa tutkitut pöytäkynttilät olivat pääsääntöisesti määräysten mukaisia. Muutamien tutkittujen kynttilöiden sydänlangat hehkuivat liian pitkään sammuttamisen jälkeen. Neljän kynttilän pakkausmerkinnöissä todettiin huomautettavaa: käyttöohjeet ja varoitukset olivat osittain virheellisiä, eikä yhden kynttilän pakkauksessa mainittu sen sisältävän hajusteita.

Parin pöytäkynttilän tutkimukset ovat yhä kesken, joten aivan kaikkien pöytäkynttilöiden osalta vaatimustenmukaisuutta ei ole vielä arvioitu. Kaikki tähän mennessä määräystenvastaisiksi todetut pöytäkynttilät ovat valmistettu EU:n ulkopuolella.

Kynttilätuotteista tutkitaan paloturvallisuutta ja turvallisuustietoja

Tulli valvoo, että kynttilätuotteet vastaavat niille asetettuja turvallisuusvaatimuksia kynttilätuotteita koskevien standardien mukaisesti. Kynttilöistä testataan niiden paloturvallisuutta ja tarkistetaan, että niihin on merkitty vaaditut turvallisuustiedot. Merkintöjen tarkastamisessa huomioidaan myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin antamat ohjeet kynttilätuotteiden valvontaan.

Näihin tutkimuksiin otettiin kynttilöitä sekä suoraan EU:n ulkopuolelta että toisista EU-maista maahantuoduista lähetyksistä. Kynttilätuotteiden testaaminen on osa Suomeen tuotavien kulutustavaroiden valvontaa. Valvontatutkimukset tehdään Tullilaboratoriossa. Tulli valvoo vuosittain noin 1 500 kulutustavaran määräystenmukaisuutta. Suomeen tuodaan vuosittain noin 10 miljoonaa kiloa kynttilöitä.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi