Pohjois-Karjalan maakuntaan on annettu pakkasvaroitus muutamaksi seuraavaksi vuorokaudeksi. Pelastuslaitos varoittaakin ihmisiä lämmittämästä tulisijoja liian kuumiksi, sillä kovia pakkaspäiviä ei suotta kutsuta tulipalopakkasiksi. Pelastuslaitos muistuttaa, että kovista pakkasista huolimatta tulisijaa tulee lämmittää maltilla käyttäen kuivaa ja puhdasta puuta. Varsinkin pitkään kylmillään ollut hormi vaatii rauhallisen aloituksen. Pitkäkestoisen lämmityksen yhteydessä olisi hyvä tarkkailla hormin pintalämpötilaa. Esimerkiksi normaalikäytössä muuratun hormin pintalämpötila on noin 80 astetta. Nyrkkisääntönä kyseinen lämpötilan ylittyessä kättä ei enää kärsi juurikaan pitää hormin pinnalla.

Hormi saattaa toimia moitteetta vuosikausia, mutta ääritilanteissa pienetkin rakenteelliset virheet hormissa saattavat realisoitua tulipaloksi. Nokipalon todennäköisyys kasvaa, kun hormi käy kuumana pidemmän aikaa, jolloin noki syttyy korkean lämmön johdosta palamaan, tiivistää pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala.

Entä pakkasjakson jälkeen?

Pakkaskauden jälkeen esillä on jäätyneiden vesiputkien sulattaminen. Erityisen vaarallisia laitteita sulattamiseen ovat kaasutohot ja kuumailmapuhaltimet, joiden tuottama korkea lämpö voi sytyttää ympärillä olevan materiaalin palamaan. Lämpö voi myös johtua metallista vesiputkea pitkin rakenteiden sisään sytyttäen tulipalon.

Vesijohtojen sulatukseen pelastuslaitos suosittelee LVI-alan ammattilaista.
Mikäli kuitenkin sulatat itse, käytä niin matalia lämpötiloja ja ole kärsivällinen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että matalakin lämpötila voi sulattaa muovisen vesijohdon tai lämmittäminen voi aiheuttaa liikaa painetta putkistoon aiheuttaen vesivahingon, Tommi Mukkala summaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi