Mediassa (Yle.fi 28.9.2020) on ollut esillä Palmian toiminta-alueella erikoisruokavalioiden toimituksessa tapahtuneet kolme virhettä, ja niistä aiheutuneet vaaratilanteet.

Palmia valmistaa ja toimittaa ruokaa 164 koulu- ja päiväkotikohteeseen Etelä- ja Lounais-Suomessa. Valmistamme ruokaa myös hoivakodeissa, palvelukeskuksissa ja sairaaloissa. Lounasravintoloita on 29, pääasiassa Helsingissä.

Vaaratilanteeseen johtaneet virheet selvitetty

Palmian erikoisruokavalioiden toimituksissa on tapahtunut kolme vaaratilanteeseen johtanutta virhettä, joita on nyt käsitelty mediassa.
– Vaarallisissa tapauksissa oli kyse inhimillisistä virheistä. Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneista virheistä ja niistä aiheutuneista vaaratilanteista. Tällaisia ei saa tapahtua yhtään, toleranssimme on nolla, sanoo ravintola- ja ruokapalvelujen liiketoimintajohtaja Pia Julin.

Mediassa esillä olleet tapaukset on selvitetty ja käsitelty kaikkien ERV-prosessiin liittyvien tahojen ja asiakkaan kanssa.

Yli 1000 erikoisruokavalioannosta päivittäin

Erikoisruokavalioaterioita valmistetaan koko Palmiassa toista tuhatta annosta päivässä.

Erityisruokavalioiden valmistus- ja toimitusprosessi on pyritty rakentamaan niin, että jos tapahtuu yksi virhe, ruoka-annos ei vielä päädy asiakkaalle. Eli virheitä täytyy tapahtua kaksi, ja näin on valitettavasti käynyt näissä tapauksissa tänä vuonna.

Palmiassa on hyvin tyypillinen julkisen ruokapalvelun erikoisruokavalioprosessi, joka on monivaiheinen ja mukana on useita tahoja sekä paljon tiedonsiirtoa. Tieto allergioista ja muista ruokarajoitteista saadaan vanhemmilta, tyypillisesti terveydenhoitajan kautta. Tiedot viedään tuotantoon, ja keskuskeittiö tai valmistuskeittiö valmistaa ateriat. Palvelukohteen keittiö toimittaa ateriat asiakkaalle.

Korjaavia toimenpiteitä Palmiassa

– Suhtaudumme ongelmiin erikoisruokavalioissa erityisellä vakavuudella, Pia Julin sanoo.

Olemme ryhtyneet toimiin allergisten lasten turvallisuuden parantamiseksi entisestään.

– Erityisruokavalioiden parissa työskentelee nyt enemmän väkeä kuin aiemmin. Olemme tehneet kattavan sisäisen auditoinnin, jossa koko erityisruokavalioprosessi on käyty läpi aina tiedonsaannista siihen, että asiakas saa aterian. Teemme kaikkemme, että prosessi on tästä eteenpäin sataprosenttisen turvallinen, Julin sanoo.

– Erityisruokavalioiden maailma on muuttunut valtavasti viime vuosien aikana. Eri syistä johtuvia ruokarajoitteita on hirveän paljon. Meidän pitää huolehtia, että todella riskialttiilla ruokavalioilla on erityishuomio, Julin päättää.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi