Poliisi vapauttaa rikoksesta epäillyn oppilaan. Myös tutkittava rikosnimike muuttui.
Maanantaina Ylitornion Ainiovaaran koulukeskuksessa tapahtuneen rikoksen esitutkinta on edennyt. Rikosnimikkeeksi on teonkuvauksen mukaisesti tarkentunut epäilty lapsen raiskaus. Rikoksesta epäiltyä ei syyttäjän ja poliisin välisen neuvottelun perusteella tulla esittämään vangittavaksi. Rikoksesta epäilty ei palaa Ylitorniolle.
Ulkomaalaistaustainen 16-vuotias oppilas raiskasi 13-vuotiaan oppilaan koulukeskuksessa.
Maanantaina 11.12.2023 puolenpäivän jälkeen Ylitorniolla Ainiovaaran koulukeskuksessa tapahtunut seksuaalirikos. Rikoksen tekopaikkana on koulun WC-tilat. Koulun 16-vuotias ulkomaalistaustainen oppilas oli WC-tiloissa tehnyt seksuaalista väkivaltaa 13-vuotiaalle oppilaalle.
LAPSEN RAISKAUS:
Törkeä lapsenraiskaus on vuonna 2019 voimaan tullut uusi säännös, jossa rikoksentekijä, joka syyllistyy samalla sekä törkeään raiskaukseen, että törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, tuomitaan törkeästä lapsen raiskauksesta. Rangaistus on vankeutta neljästä kahteentoista vuoteen.
Tekoa ei tuomita törkeänä lapsenraiskauksena, jos teko on jo rangaistava lapsen törkeänä seksuaalisena hyväksikäyttönä tai törkeän raiskauksen yrityksenä.
Hallituksen esityksen 212/2018 mukaan rikos kohdistuu alle 16-vuotiaisiin ja eräissä tapauksissa 16 -ja 17-vuotiaisiin. Säännöstä voidaan soveltaa myös silloin kun tekijällä ja uhrilla ei ole suurta ikäeroa esim. 17-vuotiaan raiskatessa 15-vuotiaan, mutta tällöin ikä on ratkaiseva tekijä rangaistuksen määräämisessä ja tällöin rangaistusasteikoksi muodostuu lievennetyin perustein 14 päivää – 9 vuotta.
Törkeää lapsenraiskausta voidaan soveltaa niin väkivallalla tehtyyn tekoon, että sen uhkaa käyttämällä. Lisäksi sama pätee, jos rikoksentekijä on sukupuoliyhteydessä toisen kanssa käyttämällä hyväkseen sitä, että tämä on tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.
Lapsiin kohdistuvalla seksuaalirikos sääntelyllä halutaan ennaltaehkäistä negatiivisia asioita mitä voi syntyä kyseisen rikoksen tuotoksena, kuten terveyshaittoja ja kärsimystä.
Tällä rikosnimikkeellä halutaan viestittää teon erityistä vahingollisuutta, korostaa lasten ruumiillista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta sekä, että suhtautuminen seksuaalirikokseen tulisi olla erityisen ankara.