Valokuvaaja Anna Autio

Senaatti-kiinteistöt toteutti Upinniemen Rannikkoprikaatin varuskuntaan kasarmin peruskorjauksen, joka on ensimmäisenä toteutettu Puolustusvoimien uuden työ- ja oppimisympäristökonseptin mukaiseksi. Huomiota on kiinnitetty mm. tilojen muunneltavuuteen, viihtyisyyteen sekä sisäilmaongelmien ehkäisyyn.

Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustusvoimien yhteistyössä suunnittelema työ- ja oppimisympäristökonsepti uudistaa mm. varuskuntien koulutustilat, toimistotilat ja varusmiesten tuvat. Konseptin tarkoituksena on luoda tehokas ja yhtenäinen malli, jolla Puolustusvoimat järjestää tulevaisuudessa toimitilojaan ja niiden toimintoja.

Upinniemessä Rannikkoprikaatin varuskuntaan valmistui nyt ensimmäinen kasarmin peruskorjaus, jossa uutta konseptia on sovellettu kokonaisuudessaan ja toteutettu sen mukaisesti myös uudenlainen kalustus.

Varusmiehille täysin uudenlaiset tuvat ja märille varusteille kuivaamot

Uudistus näkyy konkreettisesti mm. varusmiesten tuvissa, joiden kalustus ja varustus on suunniteltu vastaamaan nykyisiä tarpeita ja mahdollistamaan tupien monipuolisemman käytön. Kalustuksen uusimisen myötä mm. perinteiset metallisängyt korvautuvat aiempaa pidemmällä versiolla, jossa on enemmän näkösuojaa sekä hylly ja pistorasia laitteiden lataamiselle.

Sisäilman laadun kannalta olennainen uudistus on, että harjoituksissa käytettyjä likaisia ja märkiä varusteita ei enää viedä majoituskerroksiin. Teltat kuivataan suuressa kuivaamossa, jossa nostetaan ne kattoon. Märät ulkovarusteet ripustetaan omiin kuivatuskaappeihin.

Uudessa kasarmissa opetus- ja koulutustilat uudistettiin vastaamaan Puolustusvoimien koulutus- ja käyttötarpeita. Erilaiseen työskentelyyn on käytössä erityyppisiä tiloja, joita voidaan myös muunnella käyttötarpeen mukaan.

Tilat tukevat toiminnan uudistumista

Senaatti ja Puolustusvoimat ovat yhteistyössä laatineet kokonaissuunnitelman, jonka mukaan tullaan peruskorjaamaan ja uudistamaan muut kasarmirakennukset, esikunnan tilat ja muut keskeiset tilat.

– K19-kasarmi on ensimmäinen uuden konseptin mukainen kasarmi ja se on samalla lähtölaukaus koko alueen tilojen ja toimintojen uudistumiselle. Uudistetut tilat tukevat ja mahdollistavat toiminnan uudistumista ja mm. Koulutus 2020 -ohjelman toteutusta, sanoo Rannikkoprikaatin huoltopäällikkö komentajakapteeni Mika Karvonen.

Kasarmin peruskorjausprojektissa 1960-luvulla rakennettu kasarmirakennus purettiin käytännössä runkoon saakka ja rakennettiin tilat ja toiminnallisuudet uuden konseptin mukaisiksi. Senaatti vastasi myös uuden kalustuksen toteutuksesta.

– Uuden konseptin toteuttaminen vanhaan rakennukseen oli haastava kokonaisuus, mutta projekti sujui hyvin. Toiveenamme on saada mahdollisimman paljon palautetta, käyttäjien kokemuksia, havaintoja ja huomioita, jotta ne pystytään huomioimaan seuraavissa toteutuksissa, toteaa rakennuttajapäällikkö Jukka Huotari Senaatti-kiinteistöistä.

Taustaa: Puolustuskiinteistöt vastaamaan Puolustusvoimien tiloista ja niiden palveluista 1.1.2021 lähtien

Uusi, puolustushallinnon kiinteistöistä vastaava Puolustuskiinteistöt-liikelaitos aloitti toimintansa 1.1.2021. Puolustuskiinteistöt on Senaatti-kiinteistöjen tytärliikelaitos, joka vastaa sekä Puolustusvoimien käyttämien tilojen ylläpidosta että niiden omistuksesta ja hyödyntää toiminnassaan konsernin yhteisiä palveluita ja toimintamalleja.

Puolustusvoimien tilojen omistus siirrettiin Senaatti-kiinteistöille vuonna 2003, minkä jälkeen tiloja on kehitetty yhteistyössä Puolustusvoimien ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen kanssa. Vuodesta 2003 lähtien Puolustusvoimien kiinteistöjen parantamiseen, peruskorjauksiin ja uudisrakennuksiin on investoitu noin 1,3 miljardia euroa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi