Kuva: RAJAVARTIOLAITOS

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön tutkinnoissa on maaliskuun 2021 lopulta lähtien tullut esiin 13 epäiltyä väärennysrikosta liittyen Helsingin sataman ja Helsinki-Vantaan lentoaseman rajanylityspaikoilla esitettyihin väärennetyiksi epäiltyihin koronatestitodistuksiin.

Väärennettyjen todistusten käytön tarkoituksena on poikkeuksetta ollut voimassa olevien rajanylitysliikenteen rajoitusten kiertäminen Suomeen saavuttaessa. Tutkinnoissa on tähän mennessä paljastunut yli 20 väärennetyiksi epäiltyä todistusta, joihin liittyviä tapahtumia tutkitaan lievinä, perusmuotoisina tai törkeinä väärennyksinä. Tutkinnassa selvinneiden seikkojen perusteella väärennettyjä koronatodistuksia on syytä epäillä valmistetun moninkertainen määrä nyt ilmi tulleiden tapausten lisäksi.

”Tutkinnan tavoitteena on selvittää, miten väärennetyt todistukset on hankittu, sekä missä ja kenen toimesta ne on valmistettu. Tämän nyt Suomeenkin rantautuneen ilmiön tarkoituksena on pyrkiä välttämään pandemian torjunnassa käyttöön otettuja toimenpiteitä, joten näiden epäiltyjen väärennysrikosten selvittämisintressiä pidetään vallitsevassa tilanteessa korkeana,” kertoo Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö, kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski.

Suomenlahden merivartiosto tekee yhteistyötä myös Viron poliisi- ja rajavartioviraston kanssa. Viron poliisi- ja rajaviranomaiset ovat paljastaneet useita väärennetyiksi epäiltyjä koronatestitulosten todistuksia Tallinnan satamassa Suomeen matkalla olevien matkustajien esittäminä. Myös ne terveydenhuoltoalan yritykset, joiden nimissä väärennöksiä on valmistettu, tekevät yhteistyötä Suomenlahden merivartioston tutkinnan kanssa.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että negatiivinen koronatestitodistus, koronarokotustodistus tai todistus sairastetusta koronasta eivät oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloa. Maahanpääsyn kriteerien täyttäminen arvioidaan rajatarkastuksessa toimivaltaisen rajavartiomiehen toimesta. Paljastetuilla väärennetyillä koronatestitodistuksilla on pyritty esimerkiksi välttämään terveysviranomaisten pakolliset terveystarkastukset Helsingin satamassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla, sekä täyttämään liikenteenharjoittajien itse asettamia kriteerejä koronatestitodistuksesta liikennevälineeseen pääsemiseksi.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi